Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Εκλεισε εφημερία με ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ

«Κανείς δεν είναι άτρωτος. Νοσηλεύουμε στη ΜΕΘ ασθενή 31 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα» έιπε η διευθύντρια ΜΕΘ του Παπανικολάου

Ηδιευθύντρια Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου ΠαπανικολάουΜηλίτσα Μπιτζάνη δήλωσε μιλώντας στην «Ωρα Ελλάδος» πως για πρώτη φορά μετά από εφημερία έχουν ελεύθερες κλίνες. Πρόσθεσε ωστόσο, πως δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς καθώς στη ΜΕΘ νοσηλεύονται με κορονοϊό και άνθρωποι 31 ετών, ενώ ανέφερε πως δεν γίνεται επιλογή ασθενών σε κανένα νοσοκομείο. Η εφημερία έκλεισε στις 8:00 το πρωί της Τρίτης με τουλάχιστον 4 ελεύθερες κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

H κα. Μπιτζάνη μιλώντας στο Open TV εξέφρασε την πεποίθηση ότι φαίνεται πως οι πολίτες της Θεσσαλονίκης τήρησαν επιτέλους τα μέτρα και γι αυτό και υπάρχει αυτή η μικρή εικόνα βελτίωσης» ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζει κανείς, καθώς οι ΜΕΘ γεμίζουν ανά πάσα στιγμή.

«Νοσηλεύουμε στις ΜΕΘ από 31 ετών μέχρι 78. Ο ασθενής των 31 ετών, δεν έχει υποκείμενα νοσήματα. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν νοσούν μόνο ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Κανείς να μην θεωρεί τον εαυτό του ασφαλή. Είναι διάφοροι ασθενείς μικρότερων ηλικιών που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ενα μικρό ποσοστό με το που φτάνει στο νοσοκομείο διασωληνώνεται, αλλά συνήθως οι περισσότεροι βρίσκονται ήδη στις κλινικές Covid».

Για το πώς καταλαβαίνουν ότι κάποιος ασθενής βρίσκεται σε στάδιο διασωλήνωσης είπε ότι «οι ασθενείς παρουσιάζουν υποξυγοναιμία, δύσπνοια, τα οποία είναι τα πρώτα βαριά συμπτώματα».

Για το γεγονός ότι οι ασθενείς είναι μόνοι τους, καθώς δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις συγγενών είπε ότι «Οι συγγενείς κρέμονται από το τηλέφωνο μέχρι να τους καλέσουμε για ενημέρωση. Τους καλούμε έναν έναν προσωπικά…».

Για τα όπλα κατά του ιού είπε ότι ακόμα δεν έχουν περισσότερα στην φαρέτρα τους, καθώς χορηγούν «μόνο την κορτιζόνη και την ρεμδεσιβίρη, ωστόσο, η ρεμβδεσιβίρη δεν κάνει τη δουλειά που περιμέναμε».

Για το άνοιγμα της αγοράς τόνισε: «Ανοίξει δεν ανοίξει η αγορά, είναι ο κόσμος να έχει πάρει το μάθημά του και να τηρεί τα μέτρα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αιωνίως κλειστά, χωρίς δουλειές και με τηλεκπαίδευση».

Ξεκαθάρισε ότι, ευτυχώς, σε κανένα νοσοκομείο μέχρι σήμερα δεν έχει χρειαστεί να γίνει επιλογή ασθενών για νοσηλεία. Ανοιξαν πολλές κλίνες ΜΕΘ κι αυτό αποδεικνύει ότι κανείς δεν εξαιρέθηκε. 

ethnos.gr