Παπαευαγγέλου: Δεν συνέβη η έξαρση της επιδημίας που φοβόμασταν στις γιορτές – Μας αξίζουν συγχαρητήρια

Στα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, αναφέρθηκε εκτενώς η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως “ξεκάθαρα μπορούμε πια να πούμε ότι η έξαρση της επιδημίας που φοβόμασταν, λόγω της πιθανής αύξησης της κινητικότητας και διασποράς του ιού λόγω των συναθροίσεων στα σπίτια τις γιορτές, δεν συνέβη”. “Αυτό είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς όλων μας και ειλικρινά πιστεύω πως μας αξίζουν συγχαρητήρια”, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθησή της, ότι “στο τέλος θα φανεί ποιοι ήταν οι σοβαροί λαοί της Ευρώπης, που έδειξαν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία”.

Μείωση επιδημιολογικού φορτίου στην Επικράτεια, σταθεροποίηση στην Αττική

Νωρίτερα, η Βάνα Παπαευαγγέλου είχε αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας. Όπως είπε, σήμερα τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα εκτιμώνται σε 6.000 και τα μισά εντοπίζονται στην Αττική. Καταγράφεται μείωση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη την Επικράτεια, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές, και μία σταθεροποίηση αλλά όχι μείωση στην Αττική, τόνισε. Ο Δείκτης θετικότητας στην Επικράτεια παρέμεινε την τελευταία εβδομάδα κάτω από το 2%.

Σημείωσε, πάντως, πως ο πραγματικός αριθμός όσων νοσούν είναι μεγαλύτερος, αφού υπάρχουν πολλοί συμπτωματικοί.

Υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα οι διασωληνωμένοι έπεσαν κάτω από 300. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 1.500 ασθενείς με κορονοϊό σε όλη την Ελλάδα. Η πληρότητα απλών κλινών COVID και των ΜΕΘ COVID είναι 23% και 49% αντίστοιχα. Στην Αττική, το 58% των κλινών ΜΕΘ COVID είναι κατειλημμένο, τόνισε σημειώνοντας πως “παρακολουθούμε στενά τον δείκτη αυτό”.

Τι είπε για το λιανεμπόριο

Σχετικά με το λιανεμπόριο, που άνοιξε τη Δευτέρα, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι είναι “ανάμεικτα τα συναισθήματα από τις εικόνες που μετέδωσαν τα ΜΜΕ”, σημείωσε όμως πως παρά τους αυστηρούς ελέγχους που διενεργήθηκαν σε όλη τη χώρα, δεν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας. Όπως υπογράμμισε, είναι νωρίς για να δούμε κάποιο αποτύπωμα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και πρόσθεσε πως “εχουμε τη δυνατότητα να προλάβουμε τυχόν αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου”.

enikos.gr