ΒΥΘΟΣ – ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

http://www.trikalasport.gr/exormisis/09b/Voio4.jpg

ailias25‘‘ΒΥΘΟΣ – ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ’’

‘‘Σκοτωμένο Νερό’’ – Φυλάκιο – Σκάλες – Προφήτης Ηλίας

Απόσταση : 13,5 km Μέγιστη Διάρκεια : 6h & 30’ Βαθμός Δυσκολίας : Β

Η ορειβατική διαδρομή ξεκινά από το Βυθό και καταλήγει στον Προφήτη Ηλία, την υψηλότερη κορυφή του Βοΐου (1808m), διερχόμενη για 1,5 km στο τελικό της τμήμα από το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6 και τις δύο σιδερένιες σκάλες. Στο μεγαλύτερο μέρος της διέρχεται από εκπληκτικά φυλλοβόλα δάση βελανιδιάς, καστανιάς και οξιάς, ακολουθώντας κατά μήκος την κορυφογραμμή της Μαύρης Ράχης (Μαυριάχα). Η θέα από τον Προφήτη Ηλία προς τις απόκρημνες πλαγιές του Βοΐου, την υπόλοιπη Πίνδο, τον Όλυμπο, τη Λίμνη της Καστοριάς, τα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας και τις πελώριες αλβανικές οροσειρές είναι μοναδική. Ένα μαγεμένο πανόραμα με καταπράσινες πλαγιές και χιονισμένες βουνοκορφές. Στα πλαίσια της διαδρομής εντάσσονται και οι εντυπωσιακοί Καταρράκτες του Σκοτωμένου Νερού, οι οποίοι αποτελούνται από την Κάτω Βάθρα, ύψους 25 μέτρων και την Άνω Βάθρα, ύψους 30 μέτρων. Ιδανικότερη εποχή για επίσκεψη στο Σκοτωμένο Νερό είναι η περίοδος Νοεμβρίου – Μαΐου. Μέχρι τώρα οι Καταρράκτες θεωρούνταν άγνωστοι και απροσπέλαστοι. Υπάρχει δυνατότητα επιστροφής από την ίδια διαδρομή, μιας και η κάθοδος είναι κατά πολύ συντομότερη και ευκολότερη, είτε από συντομότερα μονοπάτια που οδηγούν στον αυχένα Πενταλόφου (1h & 30’), στη Νέα Κοτύλη (3h & 30’, χωρίς επίσκεψη στο Παλιοκρημίνι) ή στο Μοναστήρι της Αγ. Τριάδας (2h & 30’). Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις στις οποίες δεν θα γίνει επιστροφή στο Βυθό, θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί αυτοκίνητο που θα μεταφέρει την ορειβατική ομάδα. Υπάρχει καλό σήμα κινητού τηλεφώνου σε όλη σχεδόν την περιοχή.

skotomeno

Οι ντόπιοι ονόμασαν την περιοχή ‘‘Σκοτωμένο Νερό’’ γιατί είναι τόσο άγρια τα βράχια που το νερό πέφτοντας από τόσο μεγάλο ύψος διαλύεται σε κομμάτια και ‘‘σκοτώνεται’’.

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία γιορτάζει στις 20 του Ιούλη, όταν οι κάτοικοι του Βυθού και του Πενταλόφου οργανώνουν ομαδική ανάβαση, λειτουργία και γιορτή στο βουνό. Παλιότερα, η συγκεκριμένη διαδρομή από το Βυθό γίνονταν με άλογα.

Πηγή:Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

ΒΟΪΟ – ΚΟΡΥΦΗ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

http://www.trikalasport.gr/exormisis/09b/Voio5.jpgΤο Βόιο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά βουνά της χώρας μας, έτσι όπως φαίνεται από το δρόμο Κοζάνης – Ιωαννίνων στο ύψος του Πεντάλοφου. Ιζηματογενείς, έντονα διαβρωμένοι σχηματισμοί που γκρεμίζονται απότομα στην κοιλάδα του Σαραντάπορου, απροσπέλαστο από την δυτική πλευρά. Γείτονας του Γράμμου αλλά και του Σμόλικα νοτιότερα, δεν έχει τίποτα το κοινό με αυτούς. Όσο άγρια και έρημη είναι η δυτική πλευρά, τόσο γλυκιά και δασωμένη η ανατολική. Με πολλά νερά που επιτρέπουν την ανάπτυξη εκτεταμένων δασών σε ποσοστό 80% (βελανιδιές, οξιές και καστανιές) που φτάνουν μέχρι το χείλος της κορυφογραμμής, αποτελεί σπουδαίο καταφύγιο της αρκούδας, όπως είχαμε την τύχη να διαπιστώσουμε ιδίοις όμασι. Στο Βόιο έχουν ανευρεθεί κοιτάσματα χρωμίτη. Από το βουνό το οποίο αποτελούσε και την αρχική εστία κατοικίας και εξάπλωσής τους, πήραν το όνομά τους οι Βοιωτοί.

http://www.trikalasport.gr/exormisis/09b/Voio8.jpgΗ πιο συνηθισμένη ανάβαση γίνεται από το δρόμο Κοζάνης – Ιωαννίνων, λίγο μετά τον Πεντάλοφο και είναι σηματοδοτημένη, όπως περιγράφεται σε παλιότερη εξόρμησή μας. Προτιμήσαμε τώρα να ανεβούμε από το ανατολικό μέρος, ξεκινώντας από το Βυθό, 2 χλμ μετά τον Πεντάλοφο. Πέντε χιλιόμετρο μετά το χωριό συναντάμε χωματόδρομο που χωρίζει στα δυο. Το αριστερό  παρακλάδι οδηγεί στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, τόπο ιερό για τους ντόπιους. Βρίσκεται στη θέση «Αλώνια» σε υψόμετρο 1050 μέτρων και χτίστηκε στην περίοδο που στην Ήπειρο και τη Μακεδονία άνθιζαν οι τέχνες. Ο Γεώργιος Κούστας από τον Πεντάλοφο έκτισε το ναό σε ρυθμό σταυροειδούς βασιλικής με 3 τρούλους. Ο συντοπίτης του λιθοξόος Μίλτος Ζουπανοπολίτης σκάλισε το υπέρθυρο της κύριας εισόδου και ο Χιοναδίτης ζωγράφος ιστόρησε το ναό το 1802. Ηπειρώτες ξυλογλύπες έφτιαξαν το επιχρυσωμένο τέμπλο. Από εδώ ξεκινά μονοπάτι που ονομάζεται «Το ταξίδι του Πραμόριτσα» (το κυριότερο ποτάμι της περιοχής στην κοίτη του οποίο πρόσφατα δημιουργήθηκε φράγμα) που μετά από 5.200 μέτρα και δύο ωρών διαδρομή καταλήγει στην πλατεία του Βυθού.

Επιστρέφουμε στη διακλάδωση και συνεχίζουμε στο χωματόδρομο για 2,7 χλμ μέχρι να συναντήσουμε διακλάδωση δεξιά που αποφεύγουμε συνεχίζοντας βόρεια. Μετά από 1,5 χλμ αποφεύγουμε νέα αριστερή διακλάδωση. Άλλα 6,7 χλμ και σταματάμε σε υψόμετρο 1600 μέτρων περίπου. Ο κύριος δρόμος κατηφορίζει έχοντας δεξιά μικρό λιβάδι όπου βόσκουν αγελάδες. Συνεχίζουμε με τα πόδια αριστερά. Σύντομα συναντάμε διασταύρωση και στρίβουμε αριστερά. Ανηφορικός δρόμος που σύντομα μας οδηγεί στον κορυφογραμμή του Βόιου. Εδώ συναντάμε κίτρινα κολωνάκια που σημαδεύουν το μονοπάτι Ν. Κοτύλη – Πεντάλοφος, μια πανέμορφη διαδρομή – μελλοντικό στόχο μας. Το ακολουθούμε με νότια κατεύθυνση και σύντομα μπαίνουμε σε πυκνό δάσος οξιάς. Κάτω από τα δέντρα υπολείμματα μανιταριών και σκαμμένα αμπριά. Φτάνουμε στην κορυφή σε 1.15’.

http://www.trikalasport.gr/exormisis/09b/Voio4.jpgΕδώ είναι χτισμένο μικρό εκκλησάκι προς τιμή του Προφήτη Ηλία Ζουπανίου, στα 1.803 μέτρα υψόμετρο. Όμορφη θέα προς τις κορυφές του Γράμμου, έτσι όπως δύει ο ήλιος μιας πολύ ζεστής μέρας. Άνεμος δυνατός άρχισε να φυσά από τα βόρεια σηματοδοτώντας την αλλαγή του καιρού.

Σούρουπο πλέον οδηγούμε στο δασικό δρόμο Πενταλόφου – Δίλοφου και μιλάμε για αρκούδες, όταν σε μικρή απόσταση μπροστά μας εμφανίζεται το αντικείμενο της συζήτησης. Αποσβολωμένοι την παρατηρούμε καθώς σηκώνει το κεφάλι, μας βλέπει και με ένα σάλτο εξαφανίζεται στην πλαγιά.

Πηγή: trikalasport.gr