Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου : Κατηγορηματικό όχι στους σταθμούς διοδίων στα όρια του Δήμου Βοΐου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΙΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου στη συνεδρίαση της  6-6-2017 ομόφωνα απεφάσισε και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα :

Κατηγορηματικό όχι στους σταθμούς διοδίων στα όρια του Δήμου Βοΐου

Μετά την δημοσιοποίηση του νέου ΦΕΚ, με ημερομηνία κυκλοφορίας 29/5/2017, που αφορά την Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 6686/2014 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών – Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων περί χωροθέτησης σταθμών διοδίων και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους καθέτους άξονες αυτής, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα διαμαρτυρίας.

«Εκφράζουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας  στην κατασκευή νέων σταθμών διοδίων στην ευρύτερη περιοχή της Σιάτιστας, που θα δημιουργήσουν αρνητικές επιπτώσεις στο Δήμο μας,  στους εργαζομένους και τους επισκέπτες της περιοχής μας και  θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην επισκεψιμότητα και τη βιωσιμότητά της.

Η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής, δεν έχει απολύτως καμία λογική και είναι εις βάρος των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Πλήττεται σοβαρά η τοπική οικονομία, η ζωή των πολιτών μας, ο τουρισμός και η επιχειρηματική δραστηριότητα του Δήμου μας. Το κόστος των διοδίων, τριών στον αριθμό κοντά στην περιοχή της Σιάτιστας, θα επιβαρύνει εργαζόμενους και πολίτες που μετακινούνται καθημερινά σε γειτονικές πόλεις για να εργαστούν και να εξυπηρετηθούν γιατί έκλεισαν Δημόσιες Υπηρεσίες στο Δήμο μας και η οικονομική κρίση απομάκρυνε επιχειρήσεις από την περιοχή μας, πολίτες που μετακινούνται για θέματα υγείας στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, επισκέπτες που δίνουν ανάσα στην τοπική οικονομία, διερχόμενους οδηγούς και επαγγελματίες που θα αναγκάζονται να μετακινούνται από το παλιό οδικό δίκτυο, με κίνδυνο της ζωή τους και αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. 

Η λειτουργία διοδίων στο σημείο αυτό πλήττει καίρια το εισόδημα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αναστέλλει την ανάπτυξη της περιοχής και δημιουργεί φράγμα απομόνωσης του τόπου. Ο Δήμος Βοΐου είναι ένας Δήμος με το μεγαλύτερο  ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, με κατεστραμμένο επαρχιακό οδικό δίκτυο, οικονομικά αδύνατος, με χαμηλή επιχειρηματικότητα.

Η τοποθέτηση πλευρικών σταθμών δε δικαιολογείται σε τόσο μικρή χιλιομετρική απόσταση, είναι παράνομη και αντισυνταγματική.

Ο Δήμος μας δεν αντέχει άλλο χτύπημα. Έχουμε ανάγκη τη στήριξη της Πολιτείας μέσα από ενέργειες που θα φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή, θα μειώσουν τον αριθμό των ανέργων και θα δώσουν επιχειρηματικά κίνητρα και όχι υποβιβασμό και οικονομικό μαρασμό.

Καλούμε όλους τους Βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, να πάρουν θέση και να στηρίξουν των αγώνα μας.  Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας βομβαρδίζεται από σταθμούς διοδίων και πρέπει όλοι μας να αντιδράσουμε. Το οφείλουμε στους δημότες μας και στα παιδιά μας.

Ο Δήμος μας θα προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να ανατρέψει την Υπουργική Απόφαση».

Σιάτιστα  6/6/2017

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

του Δήμου Βοΐου

Ελευθέριος Τζιλίνης