Δημοτικό Σχολείο Καλονερίου-Μικροκάστρου: Επίσκεψη εκπαιδευτικών του σχολείου μας στη Φινλανδία

Από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου δύο εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Καλονερίου-Μικροκάστρου και συγκεκριμένα ο διευθυντής Χριστόφορος Κωνσταντινίδης και η Πραμπρόμη Σουζάνα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+KA1 επισκέφθηκαν το Ούλου της Β. Φινλανδίας. Το θέμα του σεμιναρίου ήταν «Nature, Culture, Kalevala», οπότε μέσα από ποικίλες δραστηριότητες γνωρίσαμε το φινλανδικό έπος Καλεβάλα, κάτι για το οποίο είναι ιδιαίτερα περήφανοι οι Φινλανδοί.

Γύρω από τους ήρωες του έπους καθώς και μέσα από διάφορες ιστορίες που διαδραματίζονται σ’ αυτό, γνωρίσαμε τον φινλανδικό τρόπο ζωής με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και αντιληφθήκαμε την τεράστια σημασία που παίζει η φύση στον τρόπο ζωής τους. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάσαμε στους συναδέλφους άλλων χωρών το σχολείο μας αλλά και βίντεο από την ελληνική μυθολογία, στο χώρο του Πανεπιστημίου της πόλης. Ήταν ευκαιρία να γνωρίσουμε την αξιοθαύμαστη Πανεπιστημιακή δομή της χώρας που μας φιλοξενούσε. Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τους φιλανδικούς χορούς με την καθοδήγηση Φιλανδών δασκάλων χορού. Μέσα από ένα ενδιαφέρον εργαστήριο για παραγωγή μικρών ταινιών γνωρίσαμε τη μέθοδο stop motion και επεξεργαστήκαμε τις ταινίες που δημιουργήσαμε. Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Τέχνης της πόλης, όπου είδαμε δύο εκθέσεις για τη φύση και τους ανθρώπους της χώρας. Μιλήσαμε για το πρόγραμμα eTwinning και για τις ευκαιρίες που δίνει στον καθένα για επαγγελματική ανάπτυξη καθώς και στα σχολεία για συνεργασία. Σημαντικότατη εμπειρία ήταν και η επίσκεψή μας σε φινλανδικό σχολείο που μας επέτρεψε να αντιπαραβάλουμε δεδομένα πάνω στα οποία εργαζόμαστε εμείς με δεδομένα που ισχύουν στη χώρα, της οποίας το εκπαιδευτικό σύστημα φημίζεται ως ένα από τα πιο επιτυχημένα στον κόσμο. Ανακαλύψαμε, λοιπόν, εκ των έσω ότι το Φινλανδικό εκπαιδευτικό θαύμα δεν έγκειται τόσο στις μεθόδους διδασκαλίας, όσο στη νοοτροπία της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Το Φινλανδικό σχολείο είναι ένα σχολείο πρότυπο με αξιοζήλευτες υλικοτεχνικές υποδομές, το οποίο οι μαθητές αγαπούν γιατί νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Κι αυτό γιατί σέβεται την ελευθερία τους, τους δίνει δικαίωμα επιλογής, τους μαθαίνει πώς να μαθαίνουν και τους παροτρύνει να δρουν αυτόνομα. Επιπλέον, σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης κυριαρχεί το σύνθημα «Less is more», το οποίο πρακτικά σημαίνει πως οι Φινλανδοί εστιάζουν στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

Προτιμούν, δηλαδή, τα παιδιά να περνούν χρόνο σε δραστηριότητες στη φύση ενταγμένες στο σχολικό πρόγραμμα και να αναπτύσσουν στο σχολείο δεξιότητες ζωής από το να γεμίζουν τα κεφαλάκια τους με στείρα γνώση και πληθώρα πληροφοριών. Το πρώτο πράγμα που κάνουν τα παιδιά όταν φθάνουν εκεί είναι να βγάζουν τα παπούτσια τους και να κυκλοφορούν παντού με τις κάλτσες τους μέχρι το μεσημέρι, όταν στις υπέροχες τραπεζαρίες τους σερβίρεται δωρεάν γεύμα υψηλής ποιότητας!

sierafm.gr