Εγκαίνια για τη νέα Βοτανική συλλογή Σιάτιστας και την έκθεση ζωγραφικής.( Φωτογραφίες)

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 τα εγκαίνια της Βοτανικής Συλλογής στο ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας, ταυτόχρονα με την επανέκθεση έργων ζωγραφικής από τοπικούς καλλιτέχνες. 

Το Βοτανικό Μουσείο, μοναδικό στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1989 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Σιάτιστας «Ο Μπούρινος» και με τα χθεσινά εγκαίνια, η συλλογή αγγίζει τα 500 εκθέματα, όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την χλωρίδα και την πανίδα του όρους Μπούρινου και της κοιλάδας του Μεσιού νερού.
Όπως τόνισε  ο Γενικός Γραμματέας του Ορειβατικού Συλλόγου  Σάκης Μπούρτζος, η προσπάθεια πολλών ετών επισφραγίζεται με την νέα συλλογή που σε συνδυασμό με την υπάρχουσα αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση.
Η παρούσα επανέκθεση της βοτανικής συλλογής περιλάμβανε τη συντήρηση, αναγνώριση, επικαιροποίηση της ονοματολογίας και ταξινόμηση των διατηρούμενων μέχρι σήμερα φυτικών δειγμάτων καθώς και τον εμπλουτισμό με νέα, τα οποία εκτίθενται σε προθήκες.
Στον χώρο αναρτήθηκαν πληροφορίες για τον Μπούρινο, τη γεωλογία, τη βλάστηση, την μοναδικότητα της χλωρίδας αλλά και την ανθρώπινη παρουσία, σε μια προσπάθεια να προαχθεί η γνώση και η μεγάλη σημασία της περιοχής για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και την ανθρώπινη χρήση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χλωρίδα της περιοχής χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό ενδημικών φυτών, αγγίζοντας τα 800 είδη και υποείδη φυτών. Μάλιστα τα 30 είδη απαντώνται σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 10 ενδημούν μόνο στην περιοχή του Μπούρινου. Για την προστασία και διατήρηση της μοναδικής χλωρίδας και της σπάνιας βλάστησης και πανίδας που φιλοξενεί ο Μπούρινος, έχει συμπεριληφθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών “Natura 2000”
Η συλλογή αναμένεται να προσελκύσει πολύ κόσμο από όλη την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας λόγω των σπάνιων εκθεμάτων.
Το υλικό της Βοτανικής Συλλογής αξιολογήθηκε και χωρίστηκε σε οικογένειες φυτών από τον δασολόγο Θεόδωρο Παπαδόπουλο.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε με 25.000 ευρώ, ποσό που έχει δεσμεύσει ο Δήμος Βοΐου από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ 2016.
(Κείμενο sierafm.gr)