Επικείμενη Κατάργηση του Α.Τ Νεάπολης Βοΐου Κοζάνης (;)

Στα πλαίσια αναδιάρθρωσης υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας φημολογείται ότι προτάθηκε να καταργηθεί το  Α.Τ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΒΟΪΟΥ  ΚΟΖΑΝΗΣ και να συγχωνευτεί με το Α.Τ. ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ , και να δημιουργηθεί ένα τμήμα  με την ονομασία Α.Τ. Βοΐου με έδρα τη Σιάτιστα, το οποίο θα αστυνομεύει ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Βοΐου Κοζάνης.

–  Στην παρούσα κατάσταση στο Δ.Βοΐου Κοζάνης λειτουργούν δύο (2) τμήματα . Το Α.Τ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ και το Α.Τ. Σιάτιστας.
– Ο Δ.Βοΐου Κοζάνης είναι ο δεύτερος σε γεωγραφική έκταση Δήμος στην Ελλάδα. Με έκταση 1021, 02 τ.χλ. και 24.381 κατοίκους.(απογραφή Φ.Ε.Κ 166/Α΄/25.07.2011).
Η κατάργηση του Α.Τ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΔΕΝ πρέπει να πραγματοποιηθεί διότι:
Είναι το μοναδικό Τμήμα που στεγάζεται σε ιδιόκτητο ακίνητο το οποίο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και βρίσκεται στην πόλη της Νεάπολης την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ του Δ. ΒΟΪΟΥ. Πρόκειται για διώροφο κτίριο 450 τ.μ. σε οικόπεδο 580 τ.μ. το οποίο ανεγέρθη το 1962 με δαπάνες δημοσίου και με προσωπική εργασία κατοίκων της περιοχής πλήρως λειτουργικό και ανακαινισμένο με έξοδα του Δήμου. Επομένως ΔΕΝ επιβαρύνει το Δημόσιο με ενοίκια και  η συντήρησή του όλα τα έτη λειτουργίας του πραγματοποιείται με έξοδα του Δήμου. ( Το Α.Τ. Σιάτιστας στη Σιάτιστα στεγάζεται σε τρία δωμάτια πρώην οικοτροφείου).
Το Α.Τ. Νεάπολης Κοζάνης λειτουργεί ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ από την απελευθέρωση της Νεάπολης το 1912 ως Υ.Χ. ΒΟΪΟΥ με έδρα τη Νεάπολη έως σήμερα. Υπηρετούν σε αυτό είκοσι (20) αστυνομικοί και ένας (1) πολιτικός υπάλληλος και έχει αρμοδιότητες τάξης-ασφάλειας- τροχαίας.
 
Αστυνομεύει περιοχή 665,92 τ.χιλ. από τα 1021, 02 τ.χλ. δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος ,  τα 2/3 του Δ.Βοϊου Κοζάνης, δηλ. την περιοχή των πρώην Δήμων Νεάπολης, Τσοτυλίου και Κοινότητα Πενταλόφου. Δύο (2) πόλεις Νεάπολης και Τσοτυλίου και 61 Δημοτικά Διαμερίσματα τα οποία κατοικούνται όλα με σύνολο κατοίκων 11.789.(απογραφή Φ.Ε.Κ 166/Α΄/25.07.2011).

 
Επίσης βρίσκεται γεωγραφικά στο μέσο του Δ.Βοΐου. Βρίσκεται πάνω στην Εθνική Οδό Κοζάνης-Ιωαννίνων και απέχει 3 χλμ  από τον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού  η οποία καταλήγει στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας. Είσοδος για Αλβανία. Συνορεύει με τρεις νομούς Καστοριάς, Ιωαννίνων και Γρεβενών.
Στην Νεάπολη-Τσοτύλι τα τελευταία χρόνια ΕΚΛΕΙΣΑΝ οι ακόλουθες Δημόσιες Υπηρεσίες: Δ.Ο.Υ, Ειρηνοδικείο, Ο.Τ.Ε και στο Τσοτύλι το Ι.Κ.Α-ΕΤΑΜ Τσοτυλίου υποβαθμίζοντας την περιοχή και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία που να συνδέει το Δ.Δ  Νεάπολης και Τσοτυλίου με την Σιάτιστα,(ένα δρομολόγιο την ημέρα 09:45 εκτός Κυριακής). Επομένως η μετάβαση των πολιτών στη Σιάτιστα για τη διεκπεραίωση προσωπικών τους υποθέσεων, έκδοση ταυτότητας, άδειες κατοχής κυνηγετικών όπλων είναι δυσχερής και πολυέξοδη.

Ο πληθυσμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν πενταπλασιάζεται γιατί τα χωριά (61 Δ.Δ) είναι προορισμός κατοίκων μεγάλων πόλεων και του εξωτερικού οι οποίοι διατηρούν εξοχικές κατοικίες.
Η περιοχή αποτελεί πέρασμα παράτυπων μεταναστών από Αλβανία λόγω της ιδιομορφίας της (συνορεύει με τρείς νομούς ). Επίσης  η εγκληματικότητα στην περιοχή είναι αυξημένη με συχνές κλοπές-διαρρήξεις οικιών, καταστημάτων, καλλιέργεια ναρκωτικών και μεταφορά ναρκωτικών και ληστείες.

Στην περιοχή αστυνόμευσης του Α.Τ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ υπάρχουν Δ.Ε.Η , τρία (3) καταστήματα ΕΛ.ΤΑ-ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΑ, τρείς (3) Τράπεζες τα οποία είναι διάσπαρτα σε Νεάπολη –Τσοτύλι-Πεντάλοφος και ένα (1) Α.Τ.Μ  στο ΚΑΠΗ Νεάπολης.

Επίσης υπάρχουν ένα (1)Κέντρο Υγείας στο Τσοτύλι  με οκτώ (8) Περιφερειακά Ιατρεία και δύο(2) πρακτορεία ΚΤΕΛ. Λειτουργούν επίσης τρία (3) Λύκεια, τρία (3) Γυμνάσια, τρία (3) Δημοτικά Σχολεία, τέσσερα (4) Νηπιαγωγεία και τρεις (3) Παιδικοί Σταθμοί . Επίσης λειτουργεί εξεταστικό κέντρο πανελλαδικών εξετάσεων στην Νεάπολη, το Ιστορικό Γυμνάσιο Τσοτυλίου και το Διαπολιτισμικό Σχολείο-Οικοτροφείο Πενταλόφου στο οποίο φοιτούν μαθητές από την Αλβανία..

Στην περιοχή λειτουργούν μεγάλες εταιρείες όπως η ΜΑΒΙΖ, η ΠΑΛΞΥΛ, η ΕΞΠΟΤΑΝ, Η ΤΕΧΝΟΜΠΕΤΟΝ και περίπου πεντακόσιες (500) εμπορικές επιχειρήσεις-καταστήματα.

Επομένως αν τελικά πραγματοποιηθεί η κατάργηση του Α.Τ. Νεάπολης  και η μεταφορά του στη Σιάτιστα, όλη η περιοχή αρμοδιότητας του θα μείνει χωρίς πραγματική αστυνόμευση διότι ο ελάχιστος χρόνος απόκρισης της περιπολίας σε περιστατικό στο ακραίο σημείο του Δήμου (Βυθός-Πεντάλοφος) απόσταση εξήντα (60) χλμ είναι περίπου μία (1) ώρα από τη Σιάτιστα.
Το Α.Τ. Σιάτιστας που έχει έδρα τη Σιάτιστα και η περιοχή ευθύνης του απέχει μόνο είκοσι πέντε (25) χλμ από την έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης όπου είναι συγκεντρωμένες όλες οι αστυνομικές δυνάμεις του Νομού με ελάχιστο χρόνο απόκρισης τα δέκα (10) λεπτά. Ενώ η Νεάπολη από της Κοζάνη απέχει πενήντα (50) χλμ και ο Πεντάλοφος ενενήντα (90) χλμ.
Εξοικονόμηση πόρων ΔΕΝ πρόκειται να πραγματοποιηθεί με τη συγχώνευση-κατάργηση διότι τα καύσιμα και οι φθορές των περιπολικών θα είναι πολλαπλάσιες των σημερινών και θα εγκαταλειφθεί το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ιδιόκτητο ακίνητο της Ελληνικής Αστυνομίας στο Δήμο Βοΐου.
Υ.Σ: Πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής μας ,ανησυχούν στο άκουσμα της κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης, φοβούμενοι πραγματικά για την ασφάλειά τους, και δεν αφορά μόνο όσους ζούνε μέσα στην Νεάπολης, αλλά είναι και oι κάτοικοι από τα γύρω χωριά , τόσο της Νεάπολης, του Τσοτυλίου , και του Πενταλόφου.

 Το ερωτηματικό παραμένει – θα καταργηθεί ή είναι απλά μια φήμη , που ακούγετε όμως τον τελευταίο καιρό…..