Λαχανάς – Το ιστορικό χωριό της κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη καταγραφή έως τον ερχομό των προσφύγων.-Συγγραφέας: Στέργιος Δ. Ζήκας

Το Νέο Βιβλίο του   Στέργιου Ζήκα , με καταγωγή από την Δαμασκηνιά Βοΐου , προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμασκηνιάς.
 
 
 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Π. ΧΡΗΣΤΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΡΩΔΙΟΣ – ΕΡΜΟΥ 61 – 54623 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.: 2310-282782, 282427  –  ΦΑΞ: 2310-240331
---
 
Θεσσαλονίκη  16.8.2018
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Θέμα: Νέα έκδοση
Τίτλος: Λαχανάς
Υπότιτλος: Το ιστορικό χωριό της κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη καταγραφή έως τον ερχομό των προσφύγων.
Συγγραφέας: Στέργιος Δ. Ζήκας
Α´ έκδοση: Ιούλιος 2018
Διαστάσεις: 17×24
Αριθμός σελίδων: 216
Θέμα βιβλίου: Ιστορία
ISBN: 978-960-454-131-7
Τιμή: 23 ευρώ
 
 
Το Λαχανά… ο Λαχανάς είναι οι δύο κυρίαρχες ονομασίες από τις συνολικά επτά ελληνόγλωσσες και ξενόγλωσσες, ενός ιστορικού τόπου, «γλώσσα τυφλή στη γεωγραφία», που για τον νέο ελληνισμό είναι αγκωνάρι στο οικοδόμημα της σύγχρονης ιστορίας μας.
Ο συγγραφέας πιάνει το κουβάρι της ιστορικής διαδρομής του ιστορικότατου τόπου από την προϊστορία και την αρχαιολογία του και φθάνει μέχρι σήμερα, για να μας επισημάνει πως μόνο ελάχιστα σπαράγματα μαρτυριών έχει διασώσει ο χρόνος. Όλο αυτό το «κενό» έρχεται να το αναπληρώσει η νεότερη διαδρομή του τόπου, από τους Βαλκανικούς πολέμους και δώθε, διαδρομή που τόσο γλαφυρά και τεκμηριωμένα εκθέτει ο Σ. Ζ., ξεναγώντας μας στον χώρο και στον χρόνο, σε γεγονότα που ακόμα διασώζει η συλλογική ελληνική μνήμη, πείθοντάς μας ότι ο Λαχανάς ανήκει στο πάνθεον των ιστορικών μας μαρτυρικών τόπων.
Η έκδοση φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει το πρώτο βήμα στην ορθή ιχνογράφηση της ιστορίας ενός τόπου που το παρελθόν του χαμένο στο πούσι των «σκοτεινών» χρόνων, …διαγράφηκε από το «παρών» της πρόσφατης νεοελληνικής διαδρομής.
Στους επόμενους καιρούς και χρόνους ο Λαχανάς θα έχει το διαβατήριο – μαρτυρία της διαδρομής του. Δεν θα είναι «τυφλό» όνομα της γεωγραφίας και της ιστορίας, αλλά το χοροστάσι, που περιμένει νέους ένθερμους ερευνητές για να συνεχίσουν τον αέναο κυκλικό χορό της ιστορικής κατάθεσης για τον τόπο που τον πότισε… ηρώων και μαρτυρων αίμα.