Οικολογική Κίνηση Kοζάνης : Σιδεροκέφαλος ο Ορειβατικός Βοΐου !

Σιδεροκέφαλος ο Ορειβατικός Βοίου !

Επίσημη πρώτη την Κυριακή 9/10 για τον Ορειβατικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο Βοΐου.

Στη Γενική Συνέλευση που έγινε στο Βυθό (Ντόλο) παρουσιάστηκε το προφίλ του Συλλόγου, ο οποίος καλύπτει όλο το ορεινό σύμπλεγμα  του Βοίου, ακόμη και τα χωριά που είναι στους γειτονικούς νομούς Γρεβενών και Καστοριάς. Έδρα το μικρό χωριό του Βυθού, με τη λογική ότι είναι το πιο κοντινό στα ορειβατικά μονοπάτια. Το προσωρινό Δ.Σ ανάλυσε τις μελλοντικές δράσεις του Συλλόγου, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή ορειβατικού καταφυγίου στην περιοχή και ακολούθησε γόνιμη συζήτηση.  Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των δήμων Βοίου και Κοζάνης, της Εκκλησίας, ο ΣΕΟ Κοζάνης, το πάντα ενημερωμένο blog  του Βοίου www.tovoion.com  που διαχειρίζεται ο παπα-Κώστας κ.α. Το πρωί ομάδα ορειβατών ανέβηκε στο όρος Σκοπός και μετά ξεναγήθηκε στο χωριό.

Στη συνέλευση προβλήθηκε  και σχετικό ντοκιμαντέρ, το οποίο γυρίστηκε με πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης με συνεργάτη τον Αργύρη Παφίλη, ο οποίος ήταν παρών και στην εκδήλωση. Το ντοκιμαντέρ εστίασε στα γραφικά πέτρινα χωριά του Βοίου, τα τοξωτά παλιά γεφύρια, την απαράμιλλη φύση του βουνού με τα ρέματα, τις κορφές και τα φαράγγια του.  Ακολούθησε γλέντι με δημοτικά τραγούδια και ορχήστρα από τα χωριά της Πυρσόγιαννης.

Η Οικολογική Κίνηση παραβρέθηκε και διένειμε βιβλιαράκια σχετικά με το Βόιο και τα μονοπάτια που σηματοδότησε και ανέδειξε  προ οκταετίας. Τίτλος «Βόρεια Πίνδος – Βόιο: Στα μονοπάτια των πέτρινων οικισμών». Σε σύντομη παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της Κίνησης κ. Τσικριτζής τόνισε το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι Ορειβατικοί Σύλλογοι φέρνοντας τους πολίτες σε επαφή με τα βουνά και τη φύση.  Υπογράμμισε επίσης ότι οι ορειβάτες μπορούν και πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και στον τομέα της διαχείρισης των ορεινών όγκων, όπου η προστασία του περιβάλλοντος, οι καταπατήσεις και οι αυθαίρετες καταλήψεις, η ανεξέλεγκτη  απόρριψη σκουπιδιών, οι εμπρησμοί  κλπ απαιτούν ευρύτερα μέτωπα οργανώσεων και πολιτών και προφανώς στενότερη συνεργασία των δυνάμεων της οικολογίας  και της ορειβασίας.

Ευχόμαστε στο νέο  Σύλλογο του Βοίου καλές κορφές και πάντα ψηλά !

 

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

10-10-2016