Τι είναι η Επιληψία (της Αφροδίτης Σιδεροπούλου)

Επιληψία είναι η διαταραχή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου που εκδηλώνεται με περιοδικές κρίσεις. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη επιληψίας και διαφορετικοί συνδυασμοί κρίσεων.
  Οι νευρώνες του εγκεφάλου που φυσιολογικά παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα σε ασύγχρονα διαστήματα (αριστερά), στην επιληψία υπερσυγχρονίζονται (δεξιά) και παράγουν πολύ μεγάλο δυναμικό.(Φωτ.: http://livingwellwithepilepsy.com/)
Οι κυριότερες εκδηλώσεις της είναι οι γενικευμένες επιληπτικές κρίσεις 
(όπως η κρίση μεγάλης επιληψίας ή Grand mal και η κρίση μικρής επιληψίας ή Petite mal )και οι εστιακές επιληπτικές κρίσεις.

Στο 50% των περιπτώσεων η επιληψία οφείλεται σε κάποια σοβαρή πάθηση του εγκεφάλου, όπως όγκο, αγγειακή δυσπλασία, λοίμωξη (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα) κρανιοεγκεφαλική κάκωση, εγκεφαλική αιμορραγία κ.α ή σε κάποια συστηματική διαταραχή όπως υπογλυκαιμία, υπονατριαιμία ή ακόμη και απότομη διακοπή του αλκοόλ στους αλκοολικούς.
Στις παραπάνω περιπτώσεις η επιληψία χαρακτηρίζεται ως δευτεροπαθής.
Εκεί όπου δεν υπάρχει σαφές αίτιο, η επιληψία χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής.
Η επιληπτική κρίση εκδηλώνεται αιφνίδια με απώλεια των αισθήσεων, σπασμούς, είτε κλονικούς (όταν δηλ. τρέμουν τα χέρια ή και τα πόδια), είτε τονικούς (όταν τα χέρια ή τα πόδια μένουν καθηλωμένα σε σύσπαση), είτε μυοκλονικούς (σαν τινάγματα) ,γρήγορο ανοιγοκλείσιμο των ματιών (σπασμοί στους βλεφαρικούς μύες) ή βολβοστροφή (όταν “γυρίζουν τα μάτια”) ,αισθητικές διαταραχές πχ μουδιάσματα ή αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος, οπτικές διαταραχές πχ λάμψεις, δυσκολία στην ομιλία, μπέρδεμα, σιελόρροια, μασητικοί ήχοι και κινήσεις, τρίξιμο των δοντιών,απώλεια ούρων ή και κοπράνων, δάγκωμα της γλώσσας.
Μερικές φορές ωστόσο, λίγο πριν την κρίση, προηγούνται πρόδρομα συμπτώματα, που αποτελούν την <<επιληπτική αύρα>> και είναι προειδοποίηση για αυτό που θα ακολουθήσει. Η αύρα μπορεί να είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο. Συνήθως εμφανίζεται ένα αίσθημα ονειρώδους κατάστασης που μπορεί να έχει τη μορφή ενός παράξενου συναισθήματος. 
Οι ασθενείς με επιληψία θα πρέπει να λαμβάνουν χωρίς διακοπή τα φάρμακά τους και να παρακολουθούνται από ιατρό Νευρολόγο. Θα πρέπει να αποφεύγουν την σωματική καταπόνηση, το αλκοόλ και γενικότερα τις καταχρήσεις.
  
 Σε περίπτωση που βρεθούμε μπροστά σε ένα άτομο με επιληπτική κρίση θα πρέπει
Να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να αφήσουμε την κρίση να εξελιχθεί χωρίς να προσπαθήσουμε να τη σταματήσουμε.
Να καταγράψουμε τη διάρκεια της κρίσης.
Να απομακρύνουμε αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό.
Να βάλουμε κάτι μαλακό κάτω από το κεφάλι π.χ. μπουφάν και να χαλαρώσουμε τα ρούχα γύρω από τον λαιμό του.
Να γυρίσουμε (μετά την κρίση) το άτομο σε πλάγια θέση για να μην καταπιεί ενδεχόμενα εμέσματα.
Να παραμείνουμε κοντά του  για 15-20 λεπτά μέχρι να συνέλθει.
Ευθύνη κάποιου που γίνεται μάρτυρας επιληπτικής κρίσης είναι να καλέσει  ασθενοφόρo (Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας 166/ Ευρωπαικος Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112) αν το άτομο έχει τραυματιστεί, αν είναι έγκυος, αν εμφανίσει επαναλαμβανόμενα επεισόδια, αν η κύρια κρίση διαρκέσει πάνω από 5 λεπτά, ή εάν έχετε ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ.
Σιδεροπούλου Αφροδίτη
 Νοσηλεύτρια 
Βιβλιογραφία  1.Επίτομη Εσωτερική Παθολογία, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδη, 1996, 2.Η επιληψία και η θεραπεία της, εκδόσεις Η γωνιά του βιβλίου,Νίκος Τριανταφύλλου, 3. http://www.iatropedia.gr/medical/malady/133, 4. http://www.neurocenter.gr/epiliptiki-krisi.html