Το Γεφύρι του Μύλου στο Ζιάκα Γρεβενών

Οι πληροφορίες για ένα μονότοξο γεφύρι στην περιοχή του Ζιάκα Γρεβενών, με δυσκολία στην πρόσβαση και χωρίς επίσημη καταγραφή έδωσαν την ιδέα στον Ανδρέα Βοσινάκη και στη Βαλεντίνα Μπούσιου να το ερευνήσουν. Η έρευνα απέδωσε και την περασμένη Κυριακή ανακάλυψαν ένα όμορφο μικρό τρίμετρο πετρογέφυρο.

 Η πρόσβασή του ανάμεσα σε δύσβατες πλαγιές με ασταθές χώμα και βλάστηση, είχε κάποιο βαθμό δυσκολίας. Μισογκρεμισμένο και με το κατάστρωμα γεμάτο με αρκετό χώμα προσέφερε υπέροχη εικόνα στο φθινοπωρινό τοπίο.

Το γεφύρι θεωρούνταν πως δεν υπήρχε πλέον αφού πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής δεν ήξεραν ούτε την ύπαρξη του και μόνο κάποιοι ηλικιωμένοι έλεγαν πως το περνούσαν όταν ήταν ακόμη παιδιά.

 Οι ελάχιστες πληροφορίες που υπήρχαν στο διαδίκτυο και η πενιχρή βιβλιογραφία μιλούσαν για ένα μη καταγεγραμμένο γεφύρι το οποίο δεν είχε χαρακτηριστεί ποτέ ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.

Το γεφύρι σύμφωνα με πληροφορίες κτίστηκε το 1835 με άγνωστους τους κατασκευαστές και το χορηγό του.

Ονομαζόταν γεφύρι του Μύλου (αφού εκεί κοντά υπήρχε νερόμυλος με την ονομασία «Μύλος του Βέτου»), γεφύρι στου Φλώρου το χωράφι ή γεφύρι στην Γκαμήλα.

Σήμερα, και μετά τον εντοπισμό του χαμένου γεφυριού οι δύο ερασιτέχνες ερευνητές φρόντισαν να καταγραφεί και να σηματοδοτηθεί με συντεταγμένες στο σύστημα GPS.

Το γεφύρι είναι απαραίτητο να δεχθεί σύντομα συντήρηση και αξιοποίηση από τους αρμόδιους φορείς των Γρεβενών, καθώς πρόκειται για σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

 

 

 

 

http://monopatiatispetras.blogspot.gr/2016/11/blog-post_7.html