Το εξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης στην Πανάρετη Βοΐου

Το εξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης είναι  καινούριο και χτίστηκε τα τελευταία χρόνια στον χώρο που βρίσκεται η ιαματική πηγή.

Στην ιαματική πηγή μπορούμε να πάμε από την Πανάρετη περνώντας τον δρόμο που οδηγεί στο χωριό Κιβωτός Γρεβένων.
Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πανάρετη μετά την γέφυρα του ποταμού στα δεξιά του δρόμου διακρίνονταν οι εγκαταστάσεις της ιαματικής πηγής.
Η πηγή χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής για θεραπεία, κάτι που το μαρτυρούν και τα παλιά κτίσματα που βρίσκονται κοντά.

ΠΑΝΑΡΕΤΗ ΒΟΪΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η Πανάρετη πρωτοϊδρύθηκε δύο χιλιόμετρα νότια από την σημερινή θέση που βρίσκεται το χωριό,στην δεξιά όχθη του ποταμού Πραμόριτσα. Το μικροχώρι εκείνο δεν αριθμούσε περισσότερα από 10 σπίτια και είχε εκκλησία του Αγίου Δημητρίου,μαζί με το νεκροταφείο του χωριού. Καταστράφηκε όμως στα 1770 από επιδρομή Αρβανιτών,και αυτό οδήγησε τους κατοίκους που διασώθηκαν να ιδρύσουν το χωριό στην σημερινή του θέση.Η Πανάρετη μνημονεύεται από τον Μητροπολίτη Σισανίου Νεόφυτο στα 1797: ¨Χωρίον:Πανάρετον¨.
Η Πανάρετη είναι ένα χωριό με καθαρά ελληνικό όνομα,το οποίο δεν έχει εξακριβωθεί για το πώς ονομάστηκε έτσι.Μέχρι το 1911 ήταν τσιφλίκι του Ιτζέτ πασά,μετέπειτα Πρωθυπουργού και Υπουργού των εξωτερικών της Τουρκίας.
Το χωριό μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας αγοράστηκε από κατοίκους του ,και στα 1922 αριθμούσε 8 ελληνικές οικογένειες,που αγωνίζονταν για να κάνουν το χωριό και τα σπίτια τους καλύτερα.Εκείνη την περίοδο χτίστηκε και το σχολείο του χωριού. 
Η ιαματική πηγή στο εξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης