Το Χτύπημα των Καμπανών από την Εορτή της Αγίας Βαρβάρας μέχρι και την Παραμονή των Χριστουγέννων στον Πεντάλοφο Βοΐου

Χθές την Κυριακή που πήγα στον Πεντάλοφο Βοΐου το μεσημέρι , για να κάνω μιία εναέρια λήψη , την ώρα που στεκόμουν   έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Αχιλλείου , είδα μια παρέα μικρών παιδιών να πηγαίνουν προς το καμπαναριό και να χτυπούν “χαρούμενα “την καμπάνα.

“Τέτοια ώρα μεσημεριάτικα ” απόρησα και σκέφτηκα κάπως δυνατά  “μάλλον θα παίζουν με την καμπάνα” .

“Όχι”,  μου απαντά ένας κύριος που ήταν πιο δίπλα , ” Είναι μια παράδοση που την έχουμε από τα παλιά στο χωριό μας και την κρατούμε ακόμα”. Και συνέχισε λέγοντας μου:

“Απο την εορτή  της Αγιας Βαρβάρας  τις καθημερινές , μέχρι το βράδυ, πριν από την Παραμονή των Χριστουγέννων που λέμε  τα κάλαντα,  τα παιδιά πηγαίνουν και χτυπάνε τις καμπάνες απο όλες τις εκκλησίες του χωριού.

Με αυτό τον τρόπο περιμένουμε  τις γιορτές των Χριστουγέννων, προαναγγέλλοντας  σε όλους τους χωριανούς , το χαρμόσυνο μήνυμα της  γέννησης του Χριστού

Μάλιστα γινόταν και γίνονται “ηρωικές μάχες”  με τις παρέες που μαζευόταν απο κάθε γειτονιά, πια καμπάνα θα χτυπήσουν περισσότερο, και πια παρέα θα προλάβει να χτυπήσει πρώτη την καμπάνα.

Ειδικά το βράδυ πριν ξημερώσει η ημέρα της παραμονής των Χριστουγέννων ,χτυπούν τις καμπάνες όλη νύχτα , και πριν καλά , καλά χαράξει , ξεκινούν , πηγαίνοντας σε όλες τις γειτονιές για να πουν τα κάλαντα.

Είναι πολύ παλιό έθιμο ,που το βρήκαμε από τους παππούδες και ακόμη συνεχίζετε”.