Χιονιάς εν έτη 2002 προς 2003… τότε που τα καιρικά φαινόμενα δεν είχαν ονόματα

Χιονιάς εν έτη 2002 προς 2003… τότε που τα καιρικά φαινόμενα δεν είχαν ονόματα 

Εκείνη την χρονιά θυμάμαι είχε ρήξη ένα ψηλό χιονάκι κατά τον Νοέμβριο αλλά δεν κράτησε πολύ. Τότε νέος χειροτονημένος Διάκος , μέναμε με την Κατερίνα  στην Φλώρινα και ερχόμασταν κάθε Σαββατοκύριακο στην Νεάπολη. 

Όταν είδαμε ότι το χιόνι του Νοέμβρη δεν έμεινε για πολύ χαρήκαμε  αλλά μου λέει ο γείτονας στην Φλώρινα , “Μην χαίρεσαι, ακόμα δεν είδες τίποτα ¨. Και φτάνει 14 Δεκεμβρίου του 2002 ημέρα Πέμπτη, και ξεκινά ο χιονιάς και σταματημό δεν έχει, φεύγουμε από την Φλώρινα άρον άρον, για να είμαστε το Σαββατοκύριακο στην Νεάπολη, που να ξέραμε τι θα ακολουθούσε. 

Φτάνουμε κατά το μεσημέρι και πάμε στο χωριό στο Πυλωρί Βοΐου , “Κάτσε εδώ μέσα στην ζέστη , να δούμε πόσο θα το πάει, έτσι που το ρίχνει”. Και σηκωνόμαστε την Παρασκευή , και να είναι όλα σκεπασμένα , παίρνω να “ξαρίσω” το χιόνι γύρο από το αυτοκίνητο , είχα ένα μικρό matiz  τότε, και δεν φαίνονταν καθόλου από το χιόνι. “Τι Κάνεις εκεί;” μου λέει η γειτόνισσα, “όταν ανοίξει ο δρόμος, να πάω μέχρι το Τσοτύλι που έχω δουλεία ” “Τι να ανοίξει έτσι που το ρίχνει; κάτσε στα αυγά σου” εκείνη μου λέει , αλλά δεν την άκουσα. 

‘Ήταν το χιόνι μαλακό , και όταν άνοιξαν οι δρόμοι , πήγα και έκανα την δουλειά μου, και αφού πέρασε το Σαββατοκύριακο , ξημέρωσε Δευτέρα , πήρα τον δρόμο της επιστροφής για Φλώρινα, μέσο της Βίγλας -Πισοδέρι, αλλά το χιόνι πάγωσε έγινέ ένα με τον δρόμο , και κάναμε να φτάσουμε Φλώρινα 4 ώρες , σε διαδρομή των 2.  

Εκείνη την χρονιά θυμάμαι τόσο ήταν το χιόνι που για να μην τα πολυλογώ τα Σχολεία έκλεισαν στις 14ης Δεκεμβρίου του 2002 και άνοιξαν μετά τις 16 Ιανουαρίου 2003, μιλάμε για πολύ χιόνι και πολύ κρύο, παγετός  .

Πέρασε ο Γενάρης , ο Φλεβάρης, ο Μάρτης, έφυγε για λίγο το Χιόνι , άφησε την θέση του στην βροχή, ήρθε η Μεγάλη Τεσσαρακοστή , λέμε πια πάει το χιόνι  , και εκεί ημέρα Κυριακή 7 Απριλίου από το πρωί να βρέχει , και κατά το μεσημέρι φεύγουμε από το Πυλώρι να πάμε στην Φλώρινα  , φτάνοντας προς το Αμύνταιο να ρίχνει ένα χιόνι μα ένα χιόνι , που πάλι μας σκέπασε το μικρό μας το matiz και τα σχολειά πάλι κλειστά , αλλά αυτήν την φορά μόνο για μια βδομάδα , βλέπετε πήγαινα τότε στο Εκκλησιαστικό Λύκειο της Φλώρινας ως Κληρικός που ήμουν και είμαι.

Καλή Αντάμωση στο Βόιο και Καλή μας χρονιά για το 2019