H Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότης

Την Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015, στις 7:00΄ το απόγευμα, στη φιλόξενη αίθουσα της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερης σημασίας εκδήλωση, προκειμένου να γνωστοποιηθεί στους συμπατριώτες μας δυτικομακεδόνες η επαναδραστηριοποίηση της ιστορικής Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος (Μ. Φ. Α.).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρου

σία τους ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. κ. Ανθίμου πατήρ Αμβρόσιος Ταμπλιάκας, ο οποίος κατάγεται από τα Σέρβια, ο συμπατριώτης μας βουλευτής Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων συμπατριωτών μας δυτικομακεδόνων, οι οποίοι εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη και ικανό πλήθος εκλεκτών δυτικομακεδόνων, ανάμεσα στους οποίους διακρίνονταν οι Αυγερινιώτες Γεώργιος Τζούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ.Σ.Θ. κατά τα τελευταία 13 συναπτά έτη, Νικόλαος Βαρσάμης και Κοσμάς Παπαϊωάννου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Ελένη Αδάμου, Συμβολαιογράφος Θεσσαλονίκης, έφορος της Μ. Φ. Α. Ομιλητές ήταν ο κ. Αλέξανδρος Μπακαΐμης και ο πρόεδρος της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος κ. Νικόλαος Βαλκάνος, συμπατριώτης μας από τη Χρυσαυγή Βοΐου.
Σε ένα μονοσέλιδο συνοπτικό ιστορικό της Μ. Φ. Α., το οποίο διανεμήθηκε σε κάθε παριστάμενο στην εκδήλωση, μπορούσε κανείς να διαβάσει τη σημαντική προσφορά του αειμνήστου Αυγερινιώτη Ιωάννη Τάρη στη Μ. Φ. Α., ο οποίος διετέλεσε πρόεδρός της και υπήρξε ο εμπνευστής της δημιουργίας Λαογραφικού Μουσείου κατά το έτος 1932, με τη συλλογή πολυτίμων λαογραφικών αντικειμένων από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης και Ηπείρου.  Οι συλλογές αυτού του Λαογραφικού Μουσείου απετέλεσαν, κατά τη δεκαετία του 1970, τη βάση του ιδρυθέντος Μουσείου, το οποίο σήμερα φέρει τον τίτλο Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.
Ο εξαίρετος συμπατριώτη μας, καθηγητής φιλόλογος κ. Αλέξανδρος Μπακαΐμης, ο οποίος είχε την τιμή και την τύχη να διατελέσει Γενικός Γραμματέας της Αδελφότητος κατά τα ένδοξα χρόνια των δραστηριοτήτων της, αναφέρθηκε ιδιαίτερα εμπεριστατωμένα στο ιστορικό της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος και στην εύφημον δράση της, καλύπτοντας την χρονική περίοδο από το μακρινό 1871, έτος ιδρύσεώς της, στην Κωνσταντινούπολη, από μαστοροκαλφάδες προγόνους μας, μέχρι προ εικοσιπενταετίας, περίπου, οπότε και περιήλθε, δυστυχώς, σε πλήρη αδράνεια. Είναι βέβαιο πως κάποιοι άκουσαν κάποια πράγματα για πρώτη φορά, κάποιοι άλλοι εμπλούτισαν τις γνώσεις τους. Σίγουρα, όμως, ο κ.  Μπακαΐμης έκανε όλο το ακροατήριο να αναριγήσει από υπερηφάνεια για τους προγόνους μας.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ο κ. Νικόλαος Βαλκάνος, τωρινός πρόεδρος της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος, εξιστόρισε αναλυτικά τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν στη Μ. Φ. Α. κατά την τελευταία εικοσιπενταετία, καυτηριάζοντας τις ευτελείς συμπεριφορές και τονίζοντας τις καταδικαστικές δράσεις εκείνων οι οποίοι συνετέλεσαν στην πλήρη απαξίωσή της.
Ακολούθως, ο κ. Βαλκάνος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του τρέχοντος Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητος, το οποίο ανέλαβε τις τύχες της στις 15 Δεκεμβρίου 2013, μετά τη διενέργεια σχετικών αρχαιρεσιών, ώστε να επιτευχθούν οι ευγενικοί στόχοι και τα οράματα της Αδελφότητος. Τόνισε, με ιδιαίτερη έμφαση, το λόγο της εμπλοκής του στη Μ. Φ. Α., πώς οραματίζεται το μέλλον της και πώς στοχεύει να επιτύχει τους σκοπούς της. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα τα καταφέρει, στηριζόμενος στην αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη όλων των συμπατριωτών μας δυτικομακεδόνων, αφού, όπως είπε, “… τα ευγενή οράματα δεν έχουν διάρκεια ζωής. Δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Ζουν στο διηνεκές. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, ώστε τα οράματα των προγόνων μας δυτικομακεδόνων να πραγματοποιούνται βήμα προς βήμα. Και κάθε επιτυχημένη ολοκλήρωση κάποιων από τους στόχους ας αποτελεί μνημόσυνο για τις χιλιάδες των ιδεολόγων προγόνων μας, αγαλλίαση των ψυχών τους.”
Τέλος, κάλεσε όλους τους συμπατριώτες δυτικομακεδόνες, οι οποίοι διαβιούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, να συμπαραταχθούν στη νέα προσπάθεια της Μ. Φ. Α., λέγοντας: “Γίνετε οι άγγελοι του χαρμόσυνου γεγονότος της επανεκκίνησης της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος. Γίνετε ισαπόστολοι για την αναγγελία της ύπαρξης της Αδελφότητος και τη διάδοσή των σκοπών της. Εντάξτε στις τάξεις της όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη. Ξεκινήστε από τους οικείους σας, τους φίλους σας, τους συνεργάτες σας, τους γνωστούς σας, τους συμπατριώτες σας. Για να πετύχουμε τους ευγενικούς μας στόχους. Για μια καλύτερη νέα γενιά, γαλουχημένη με τις αξίες της παράδοσής μας, του παραγκωνισμένου πολιτισμού μας”.
Στα ευμενή σχόλια των παρισταμένων, προσθέτουμε τις ειλικρινείς μας ευχές για ευόδωση των προσπαθειών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος. Γένοιτο!

Χρυσάφης Γιώτης

 Aναδημοσίευση από την εφημερίδα “ΑΥΓΕΡΙΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”