Φωτοδιαδρομή-Αγία Σωτήρα Βοΐου 14/6/2020

Η Αγία Σωτήρα,  η παλιά  Σβόλιανη, είναι από εκείνα τα ορεινά, αλλά γραφικά και όμορφα χωριά του Δήμου Βοΐου, που αιχαμαλωτίζει τον επισκέπτη από την πρώτη φορά. 

Ένας θησαυρός στην άκρη του δρόμου! Βρίσκεται χτισμένη σε μια ήρεμη πλαγιά του βουνού, πλάι στον ασφαλτόδρομο Τσοτυλίου-Πενταλόφου, σε υψόμετρο 900 μέτρων και σκαρφαλωμένη σ ένα από τα ανατολικά παραβλάσταρα του Βοΐου.


Τα σπίτια του χωριού, όμορφα λιθόχτιστα σπίτια,χτισμένα με μαστοριά από τους ίδιους, πάντα περιποιημένα και καθαρά, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Οι δρόμοι του χωριού στενοί,αλλοι λιθόστρωτοι και άλλοι τσιμεντόστρωτοι, με ανηφόρες και κατηφόρες.

Στο μεσοχώρι φαντάζει μεγαλόπρεπα η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με την παραδοσιακή λιθόστρωτη πλατεία της, που είναι και το χοροστάσι του χωριού …  
Αμέτρητοι άνθρωποι με τα οχήματά τους έχουν περάσει από την περιοχή χωρίς να γνωρίζουν πως λιγότερο από ένα χιλιόμετρο πιο πάνω βρίσκεται ένας μικρός παράδεισος με κρύα νερά, παλιά καλντερίμια, οργιώδη βλάστηση και απίστευτη ηρεμία.

Σε μια πανοραμική τοποθεσία 10 στρεμμάτων, αναπτύσσεται ο παραδοσιακός ξενώνας Τζαβέλλας. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκδρομές στο μαγευτικό καταπράσινο δρυόδασος  «τσούκα», να περπατήσετε ή να περιηγηθείτε στο βουνό «άνω Βόιο» (με μεταφορικό μέσο 4χ4 που διαθέτει ο ξενώνας), μέσα από τα μονοπάτια που χαρτογράφησε η οικολογική κίνηση Κοζάνης
Στις 5 και 6 Αύγουστου στην γιορτή της «Μεταμόρφωσης του Σωτήρα» μπορείτε να  απολαύσετε το γλέντι στην εκκλησία, στο κέντρο του χωριού.