Φωτοδιαδρομή : Ακρόπολη του Οχυρωματικού Συγκροτήματος Πέλεκον 23 Ιουνίου 2018

 

 

 

 

 

 

 

Οχυρά Φρούρια, σκαρφαλωμένα στην περιοχή της Ελίμειας της Άνω Μακεδονίας, σηματοδοτούν άγνωστα περάσματα και ένα σύστημα πολυάριθμων στρατιωτικών δρόμων που συνέδεσε πόλεις. Ένα αμυντικό σύστημα οχυρών που προφυλάσσει χαμένες στο χρόνο πόλεις που αναζητούνται, όπως αυτή της Ελίμειας. Οχυρωματικά έργα, όπως αυτό του Πέλεκον ή της Γαλατινής, όπου θα μπορούσε ο αγροτικός πληθυσμός να βρει προστασία εν καιρώ κινδύνου, κατά το Θουκυδίδη.
Περάσματα του Αλέξανδρου που έγιναν θρύλοι. Τάφοι που θρυλούνται ότι είναι των στρατηγών του. Από την Άνω Μακεδονία, στρατηγοί άξιοι και εκλεκτοί συνεργάτες στο πλευρό του Φίλιππου και του Αλέξανδρου, οι επιφανέστεροι πρωτεργάτες τους για την εξάπλωση της μακεδονικής ισχύος και του ελληνικού πολιτισμού στις αχανείς εκτάσεις Ασίας και Αφρικής, όπως οι: Περδίκκας, Κρατερός, Πτολεμαίος.
Ιππικόπου, από τη μυθική εποχή της Μακεδονίας, εμφανίζεται αξιόλογο και πιο οργανωμένο- ανώτερο των άλλων ελληνικών πόλεων. Ιππικόπου εκγύμναζαν οι Μακεδόνες και στην κοιλάδα του Μύριχου ποταμού. Γι’ αυτό και η προτίμησή τους στην παράσταση του ιππέα ως σύμβολο των νομισμάτων τους (Θουκ.ΙΙ 100.6). Από αυτό έλκουν την καταγωγή τους και οι πλαγιοτροχαστές ίπποι της Σιάτιστας και της Μακεδονίας.
Όψεις της πνευματικής ζωής και του πολιτισμού, της καθημερινής φροντίδας και της ιατρικής των Δυτικομακεδόνωναπό την αρχαία μέχρι τη νεότερη περίοδο δηλώνουν το υψηλό επίπεδο της καθημερινότητάς τους.
Γεφύρια και σπίτια, εκκλησίες και μοναστήρια , ιστορία και άνθρωποι , έθιμα και τελετουργίες που έρχονται από την αρχαιότητα , όλα φτιαγμένα από κομμάτια του παρελθόντος και του παρόντος δημιουργούν το ψηφιδωτό της ταυτότητά τους.
Θεοδώρα Λειψιστινού