Φωτοδιαδρομή :Ανατολικό Ζαγόρι: Βοβούσα Ιωαννίνων 17/8/2021

Η Βοβούσα ή Βωβούσα είναι χωριό του ανατολικού Ζαγορίου στον Νομό Ιωαννίνων της Ηπείρου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και οι κάτοικοί της ασχολούνται με την υλοτομία και την κτηνοτροφία.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι χωρίζεται στα δύο εξαιτίας του ποταμού Αώου. Μάλιστα, όπως λένε οι ντόπιοι, το όνομά του το πήρε από τη βοή των νερών. Στη μέση του χωριού υπάρχει ένα πέτρινο γεφύρι, μονότοξο, που ενώνει τις δύο όχθες και τους δύο μαχαλάδες του χωριού. Χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μίσιο και έχει αναγνωριστεί ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο.

Η Βοβούσα βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα, με αξιόλογη φυσική ομορφιά και γεωφυσικό ενδιαφέρον, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλους ορεινούς όγκους.

Ειδικότερα, η γύρω περιοχή χαρακτηρίζεται από φαράγγια, κοιλάδες, καταρράχτες και λίμνες, βάραθρα, υπέροχα δάση και μεγάλη ποικιλία φυτών. πηγή: Βλάχοι.net Ο μαγευτικός οικισμός Βοβούσα Ιωαννίνων στην «καρδιά» της αλπικής Πίνδου.

Το πέτρινο «Γεφύρι Βοβούσας»

Το περίφημο πέτρινο «γεφύρι της Βοβούσας» κτίσθηκε το 1748 με χορηγία του Αλέξη Μίσιου από το Μονοδέντρι Ζαγορίου και γεφυρώνει τον Αώο ποταμό. Είναι ένα μονότοξο γεφύρι χτισμένο στο κέντρο του χωριού που συνδέει τις δύο πλευρές του μέχρι και σήμερα. Σημαντικά αξιοθέατα αξιοθέατα είναι η εκκλησία Αγίου Γεωργίου (1814), ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής (όπου πραγματοποιείται η Θεία Λειτουργία κάθε 26η Ιουλίου και το παραδοσιακό 3ήμερο πανηγύρι της Βοβούσας), η Εκκλησία της Παναγίας, η Γέφυρα Βοβούσας (Αλέξης Μήσιος 1748), η Μικρή Γέφυρα Πουντίκα Ασπροπόταμου (Αρούλου άλμπου) και η νεροτριβιά. πηγή: Βλάχοι.net Ο μαγευτικός οικισμός Βοβούσα Ιωαννίνων στην «καρδιά» της αλπικής Πίνδου.

Πηγή Κειμένου : https://www.vlahoi.net/

Φωτοδιαδρομή: www.tovoion.com


Θα ακολουθήσουν και τα βίντεο που κάνε με σήμερα 17/8/2021 στην Βοβούσα

Καλή Αντάμωση στο Βόιο