Φωτοδιαδρομή: Γράμμος -Στην Ιερά Μονή Αγίου Ζαχαρία Παρέα Με τον Αλέξανδρο 1η Οκτωβρίου 2018

Μεταβυζαντινό μοναστήρι που χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στο Δήμο Νεστορίου πάνω στο Γράμμο κοντά σε οικισμό που έφερε το ίδιο όνομα και καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1769 κατά τα Ορλωφικά. Σήμερα σώζεται μόνο το κτίσμα του καθολικού της μονής. Σταυροειδής με τρούλο ναός, εξωτερικά διακοσμημένος με κεραμοπλαστική και μια παλιά τοιχογραφία του Αγίου Ζαχαρία στο υπέρθυρο. Στο εσωτερικό του υπάρχουν αγιογραφίες που διατηρούνται μέχρι σήμερα.

 

Το μοναστήρι βρίσκεται περίπου 7 οδικά χιλιόμετρα βορειότερα από τον παλιό οικισμό του Λιανοτοπίου (υπάρχει ταμπέλα πριν τον οικισμό) σε υψόμετρο 1200 μέτρων, μέσα σε ένα ξέφωτο του βουνού, κοντά στις όχθες του Αλιάκμονα.

Η πρόσβαση είναι πιο εύκολη τους καλοκαιρινούς μήνες και τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι βρισκόμαστε σε μια δύσβατη περιοχή και ο χωματόδρομος που φτάνει ως εκεί υπόκειται στις φυσικές φθορές.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε κοντά στα τέλη του 16ου αιώνα και παράλληλα είχε αναπτυχθεί περιμετρικά ένας μικρός οικισμός που έφερε την ίδια ονομασία, τα ίχνη του οποίου όμως, δεν εντοπίζονται εύκολα. Τον οικισμό κατέστρεψαν οι Τούρκοι στα μέσα περίπου του 18ου αιώνα.

Από το μοναστήρι σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό (ο κεντρικός ναός δηλαδή) και κάποια σκόρπια ερείπια από τα κελιά των μοναχών. Ο ναός είναι χτισμένος σχεδόν εξ ολοκλήρου από πέτρα εκτός από τον τρούλο που έχει επένδυση και από κεραμίδι.

Εξωτερικά διατηρείται σε μάλλον καλή κατάσταση, στο εσωτερικό του όμως είναι εμφανή τα σημάδια από πυρκαγιά που κατέστρεψε σημαντικά τμήματα των τοιχογραφιών.

Οι τοιχογραφίες, δείγμα υψηλής τέχνης των αγιογράφων της εποχής, ανάγονται στον 17ο αιώνα και πολλές από αυτές έχουν ανάγλυφες παραστάσεις κάτι που δεν συναντάμε σε πολλούς ναούς.

Ο Άγιος Ζαχαρίας είναι ένα από τα παλιότερα μοναστήρια της Καστοριάς κι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του νομού.

 

Πληροφορίες Κειμένου  http://www.cyberotsarka.gr 

 

Φωτογραφίες www.tovoion.com