Φωτοδιαδρομή -Λιμνοχώρι Φλώρινας 17 Μαΐου 2019

Το Λιμνοχώρι βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του οροπεδίου Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου, στις ανατολικές όχθες της μικρής λίμνης Ζάζαρης και βορειοδυτικά της λίμνης Χειμαδίτιδας. Είναι κτισμένο πάνω σε μία χαμηλή ράχη που χωρίζει τις δύο λίμνες, ανάμεσα σε καταπράσινο περιβάλλον και κοντά στην επαρχιακή οδό Αμυνταίου – Καστοριάς. Απέχει 15 χλμ. ΝΔ. από το Αμύνταιο και 42 χλμ. ΝΑ. από την Φλώρινα.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας κατοικείτο από Οθωμανούς, υπήρχε μάλιστα τζαμί στο κέντρο του χωριού μέχρι τη δεκαετία του ’50. Μετά την απελευθέρωση και την ανταλλαγή πληθυσμού (1922) εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο.
Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στο Λιμνοχώρι δραστηριοποιείται ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Λιμνοχωρίου, ο οποίος διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις με γνωστότερη αυτή της Πρωτομαγιάς στις όχθες της λίμνης.
 Γύρω από το χωριό περιοχή, η οποία εκτείνεται κυρίως γύρω από τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, είναι χαρακτηρισμένη ως Natura 2000. Θεωρείται σημαντικός βιότοπος για τα πουλιά και γαλήνιο τοπίο με ορεινό δασικό τοπίο από τη δυτική πλευρά, έλη, καλαμιώνες και γόνιμη πεδιάδα από τα ανατολικά.
Προσφέρεται για περιηγητικές εκδρομές, ποδήλατο βουνού, κανό, βαρκάδα, ψάρεμα και ιππασία. Σε διπλανή με το χωριό τοποθεσία, βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά “Μπάνια” όπου διασώζεται πισίνα από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Το χωριό αναφέρεται επίσημα το 1918 και με το όνομα Άγιοι Θεόδωροι στο ΦΕΚ 259Α-29/12/1918 να προσαρτάται στην τότε κοινότητας Ζελενιτσίου. Μετονομάστηκε σε Λιμνοχώρι το 1926. Από το 2010, σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί την τοπική κοινότητα Λιμνοχωρίου που ανήκει στη δημοτική ενότητα Αετού του Δήμου Αμυνταίου και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 257 κατοίκους 


(Από το https://el.wikipedia.org)  
φωτογραφίες www.tovoion,com