Φωτοδιαδρομή :Πλαγιά Κόνιτσας -Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Ζέρμας- Οικισμός της Ζέρμας (παλαιά Πλαγιά) 24 Νοεμβρίου 2017

Πλαγιά Κόνιτσας  Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1060μ., στις νότιες υπώρειες της Κάτω Αρένας (υψ. 2089μ). Απέχει 3,8 χλμ από την εθνική οδό και 41 χλμ από την Κόνιτσα. Είναι ένα σύγχρονο μικρό χωριό σε μια κατάφυτη πλάγια, με ωραία νεόκτιστα σπίτια και αυλές γεμάτες λουλούδια, κληματαριές και οπωροφόρα. Το χωριό δημιουργήθηκε το 1970.

Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Ζέρμας 

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από την Κόνιτσα, κοντά στον νέο οικισμό Πλαγιά και κατά την παράδοση ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Πωγωνάτο μεταξύ των ετών 668 – 685, στη θέση Παλιομονάστηρο.

Η ερειπωμένη σήμερα Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι χτισμένη απέναντι από τον εγκαταλελειμμένο λόγω των κατολισθήσεων οικισμό της Ζέρμας (παλαιά Πλαγιά), στη δεξιά πλευρά του ρέματος Μακρυλάκκος του όρους Γράμμου το οποίο φτάνει μέχρι και το Σαραντάπορο ενώ απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από την εθνική οδό της Κόνιτσας – Κοζάνης, στην παράκαμψη προς την Πλαγιά.

Στη σημερινή της θέση η Μονή χτίστηκε αρκετά αργότερα, μετά από ζημιές που υπέστη λόγω των επικίνδυνων και μεγάλων κατολισθήσεων.

Το πολύ όμορφο αυτό μοναστήρι είναι μέσα σε ένα δάσος κατάφυτο από βελανιδιές και δίπλα σε μια πηγή για το πότισμα των ζώων.