Φωτοδιαδρομή :Πολιτιστικός Σύλλογος Νεάπολης Βοΐου – Ζωγραφίζοντας την Λαμπρή 29 Μαρτίου 2018

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη. Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός – όπως το περίβλημα του αυγού -, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε! Πώς ακριβώς όμως, καταλήγουμε στην επιλογή του κόκκινου χρώματος, δεν είναι ξεκάθαρο. Οι εξηγήσεις που υπάρχουν, είναι πολλές. Μία από τις πιο αποδεκτές είναι πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού. Οι άλλες ερμηνείες, έχουν πρωταγωνίστριές τους, τρεις γυναίκες : Την Παναγία, τη Μαγδαληνή και μία δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα.

Η Παναγία πίσω από το έθιμο των «κόκκινων αυγών».

Μία εξήγηση που δίνεται συχνά, λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά! Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα!

Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών.

Το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών ξεκίνησε μάλλον στην Βόρεια Αγγλία ως παιχνίδι: Ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, ήταν ο νικήτης! Κανονικά πάντως το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το «τσουγκρίζουμε» .

Πολλές νοικοκυρές ακόμα και σήμερα το φυλάνε στο εικονοστάσι όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα, αφού λένε πως δεν χαλάει όλη την χρονιά! Την Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους το φυτεύουν στα χωράφια τους για να είναι εύφορα, ή το κρεμάνε στα μαντριά των ζώων για να είναι γόνιμα.

Η Περδίκες όπως λέγοντα τα χρωματιστά αυγά φτιάχνονται στην Περιοχή του Βοΐου , των Γρεβενών,  αλλά και σε όλη την Δυτική Μακεδονία με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Οι περδίκες, τα μοναδικά κεντημένα πασχαλινά αυγά  αποτελούν μικρά έργα τέχνης της λαϊκής μας παράδοσης.

Η τεχνική και τα σχέδια μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Πρόκειται για ζωγραφική με λιωμένο μελισσοκέρι πάνω στα αυγά, τα οποία στη συνέχεια βάφονται κόκκινα. Η διαδικασία κατά την παράδοση ξεκινά από το βράδυ της Μ. Τετάρτης με τη ζωγραφική των αυγών και ολοκληρώνεται την Μ. Πέμπτη με το βάψιμο. Τα σχέδια που αντλούν έμπνευση από τη φύση είναι μοτίβα από άνθη, φύλλα, πουλιά, ακόμη και ευχές η κάθε νοικοκυρά αποτυπώνει με μεράκι από μνήμης πάνω στα αυγά.

Το εργαλείο που χρησιμοποιείται είναι το λεγόμενο κονδύλι, είναι αυτοσχέδια κατασκευή από κληματσίδα ή από ένα μικρό κομμάτι ξύλο. Στον κόμπο της κληματσίδας ή στο ξύλο ανοίγεται μία τρύπα μέσα στην οποία προσαρμόζεται ένα μικρό μεταλλικό χωνί

Διαδικασία

1. Πλένουμε τα αυγά για να είναι καθαρά

2. Ανάβουμε το καντήλι

3. Τοποθετούμε ένα μικρό κομμάτι μελισσοκέρι στο χωνί του κονδυλιού

4. Πλησιάζουμε το κονδύλι στη φλόγα του καντηλιού για να λιώσει το κερί

5. Κρατώντας στο ένα χέρι το αυγό και στο άλλο το κονδύλι με το λιωμένο κερί σχεδιάζουμε πάνω στο αυγό διάφορα σχέδια της παράδοσης. Οι γραμμές του κεριού μπορεί να είναι διάφανες ή να μαυρίζουν επειδή μαυρίζει το κερί και το κονδύλι από τη φλόγα του καντηλιού.

6. Στη συνέχεια τοποθετούμε τα ζωγραφισμένα κεριά στη χύτρα με την κόκκινη μπογιά. Αποφεύγουμε να ρίξουμε αλάτι ή ξύδι στη μπογιά, γιατί θα διαλυθεί το κερί. Το χρώμα σταθεροποιείται πάνω στα αυγά αν προσθέσουμε φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια, ώστε να βράσουν μαζί με τα αυγά.

7. Βράζουμε τα αυγά σε μέτρια φωτιά χωρίς να τα ανακατεύουμε για να μη σπάσουν. Η κόκκινη βαφή χρωματίζει όλη την επιφάνεια του αυγού, εκτός από τα σχέδια, τα οποία θα παραμείνουν λευκά.

8. Αποσύρουμε τα αυγά από τα χύτρα, τα σκουπίζουμε με μάλλινο ύφασμα για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα του κεριού και όταν κρυώσουν τα αλείφουμε με λίγο λάδι, ώστε να λάμπει το κόκκινο χρώμα και να ζωηρέψουν τα σχέδια στην επιφάνεια τους.

πληροφορίες από το http://www.decobook.gr/