Φωτοδιαδρομή: Ποταμός Αλιάκμονας- Γεφύρι του Πασά 14 Δεκεμβρίου 2017

Το γεφύρι του Πασά χτίστηκε το 1690. Ανατινάχτηκε από τους Άγγλους στις 14 Απριλίου 1941 στις 9 το πρωί για να διακόψουν την γερμανική προέλαση. Βρίσκεται στον Αλιάκμονα ποταμό, κάτω από το χωριό Κοκκινιά, κοντά στο δρόμο Γρεβενών – Κοζάνης.
Οδηγίες Πρόσβασης:

Οδηγούμε από την παλιά εθνική οδό απο Γρεβενά για Κοζάνη καί κοντά στον Αλιάκμονα συναντάμε την πινακίδα που μας οδηγεί στο γεφύρι.

Ημερομηνία Καταγραφής:

Σάβ, 02/07/2011

Νομός:

ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Κοινότητα:

Κοκκινιά

Ποταμός:

ΑΛΙΑΚΜΩΝ

Συντεταγμένες:

N 40° 12,406΄ E 021° 31,791΄

Παρακείμενα Κτίσματα:

Υποσταθμός της ΔΕΗ

Χρονολογία:

1690

Χορηγός:

Μαχμούτ Πασάς

Ονοματολογία:

Το όνομα Αλιάκμων είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλίνιου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: “Ωσαύτως εν Μακεδονία, όσοι θέλουσι να έχωσι πρόβατα λευκά άγουσιν εις τον Αλιάκμονα, όσοι δε μέλανα εις τον Αξιόν”.

Μορφή:

Εξάτοξο

Άνοιγμα Τόξου:

6μ. (εξώτερο) – 8,45 μ. (μεσαιο) – 15,60 (εσώτερο) (τατρια που σώζονται στη δυτική όχθη)

Μήκος Καταστρώματος:

100 μ.

Κατάσταση:

Γκρεμισμένο

Στοιχεία:

Λένε πως ο Μαχμούτ Πασάς προχώρησε στη δωρεά, όταν από θαύμα σώθηκε μία από τις συζύγους του την οποία είχε παρασύρει ο φουσκωμένος Αλιάκμονας.

Βιβλιογραφικές και Γραπτές Πηγές:

α) Σπύρος Μαντάς – Γιάννης Ψιλόπουλος, Περί Πετρογέφυρων ή Γεφυριών Ιστορίες, Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ., 2005, σελ. 231 β) Σπύρος Μαντάς, Πέτρινα Γεφύρια, (Σειρά Οι Θησαυροί Της Ελλάδας), Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2007, σ. 136 γ) Γιώργος και Έυη Μπελληγιάννη, Πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας, εκδ. Μίλητος, 2011, σ. 110

Πηγή κειμένου http://petrinagefiria.com/
Φωτογραφίες www.tovoion.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίσκεψη κλιμακίου του ΑΠΘ στο γεφύρι του Πασά 

Πηγή: e-ptolemeos.gr
Το πέτρινο γεφύρι του Πασά επί του ποταμού Αλιάκμονα, στην περιοχή Σιάτιστας – Κοκκινιάς Γρεβενών, επισκέφθηκε κλιμάκιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Τοκμακίδη, Καθηγητή του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, μετά την αποδοχή της πρότασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το ΑΠΘ, να εκπονήσει δωρεάν μελέτη για την ανακατασκευή του. Το κλιμάκιο το οποίο συνόδευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Αντώνης Δασκαλόπουλος, είδε από κοντά το γεφύρι του Πασά, που κτίστηκε το 1690 και είχε ανατιναχθεί από Άγγλους και Νεοζηλανδούς στις 14 Απριλίου 1941 για να διακόψουν την γερμανική προέλαση και προχώρησε σε μια πρώτη καταγραφή, αξιολόγηση και αποτύπωση της περιοχής.

Πηγή: e-ptolemeos.gr