Φωτοδιαδρομή στις παγωμένες «κολυμπήθρες» ή οβίρες ανάμεσα στο Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο Ιωαννίνων 28/1/2022

Οι Κολυμπήθρες ή αλλιώς Οβίρες Ρογκοβού, ανάμεσα στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια, είναι ένα μοναδικό τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς

Όποιος έχει πάει στο Πάπιγκο του νομού Ιωαννίνων το πιθανότερο είναι να έχει ακούσει για τις περίφημες «κολυμπήθρες» ή οβίρες.

Οι λεγόμενες κολυμπήθρες είναι στην πραγματικότητα κοιλώματα στα ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού και συγκεκριμένα την κίνησή τους.

Το ρέμα σχηματίζει στην πραγματικότητα φυσικές πισίνες που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδανικές ακόμη και για βουτιές.

Το συγκεκριμένο ρέμα προέρχεται από την δυτική κορυφή της Τύμφης, δηλαδή τον Λάπατο και περνάει ανάμεσα στα δύο χωριά, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο.

Εκεί, ανάμεσα στα δύο όμορφα και γραφικά αυτά χωριά βρίσκονται και οι κολυμπήθρες και το τοπίο είναι μαγευτικό όλες τις εποχές του χρόνου καθώς η φύση οργιάζει και τα χρώματα καθηλώνουν τον επισκέπτη. Για να φτάσει κανείς στις κολυμπήθρες θα δει περίπου 500 μέτρα πριν το Μικρό Πάπιγκο αριστερά, σχεδόν πάνω στο δρόμο, μια πινακίδα που οδηγεί προς το ρέμα Ρογκοβό και τις κολυμπήθρες.

Μετά από λίγα μέτρα μέσα από ένα μοναπάτι ο επισκέπτης συναντά τις πρώτες κολυμπήθρες, ενώ μετά από μια απόσταση περίπου 10 λεπτών φτάνει κανείς και στις επόμενες.