Φωτοδιαδρομή στο Φαράγγι στην Κορομηλιά Καστοριάς 3/6/2017

Ένα φαράγγι που βρίσκεται στα βόρεια του χωριού Κορομηλιά Καστοριάς και διασχίζεται από τον ποταμό Λιβαδοπόταμο, παραπόταμο του Αλιάκμονα. Οι βραχώδεις ασβεστολιθικές ορθοπλαγιές είναι διάσπαρτες από μικρά σπήλαια. Θάμνοι και διάφορα φυλλοβόλα δένδρα φυτρώνουν στα βράχια και στις όχθες του μικρού ποταμού. Το ποτάμι με τα γρήγορα νερά του που τρέχουν όλο το χρόνο δίνει ζωή στο τοπίο.

Στην αρχή του φαραγγιού συναντάμε ένα παλιό γεφύρι από το οποίο δεν διέρχεται αυτοκίνητο.Από το ποτάμι το οποίο ρέει μέσα στο φαράγγι υδροδοτείται η πόλη της Καστοριάς, γι’αυτό και διακρίνουμε προχωρώντας προς τα μέσα στο δεξί μας χέρι τους σιδερένιους παλιούς (και μερικούς μάλιστα τρύπιους) σωλήνες μέσα στους οποίους τρέχει νερό.

Μόλις 500μ έξω από το ομώνυμο χωριό θα βρείτε το φαράγγι το οποίο έχει ύψος 70μ και μήκος 2 με 2,5 χλμ. Το φαράγγι είναι βαθύ και ο δρόμος μακρύς μέχρι να ανακαλύψετε την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης. Στη διαδρομή σας θα βρείτε και σπηλιές οι οποίες λέγεται ότι επικοινωνούν μεταξύ τους.

 

 

 

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς 

Η ιερά μονή του Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς απέχει 10 χιλιόμετρα απ’ την πόλη της Καστοριάς. Ιδρύθηκε το έτος 1706 απ’ τον μοναχό Μελέτιο, ο οποίος καταγόταν απ’ την ιστορική Γράμμουστα.

Το εν λόγω μοναστήρι υπήρξε στη διάρκεια της τουρκοκρατίας έπαλξη του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού στην περιοχή της Άνω Μακεδονίας και γι’ αυτό οι Κομιτατζήδες εφόνευσαν στις 8 Μαρτίου 1905 τον εκ Κωσταραζίου Ηγούμενό του Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Γιοβανόπουλο, όστις ήτο Πράκτορας Α΄ Τάξεως του Μακεδονικού Αγώνα. Εφόνευσαν επίσης τότε και τον μοναχό του Δαμιανό Τόσκο, και κατόπιν το λήστεψαν και το πυρπόλησαν.
Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας το έτος 1912, η αναφερόμενη μονή ανακαινίστηκε και από τότε δέχεται πολλούς προσκυνητές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα κατά τις δύο εορτές του πάτρωνά της αγίου Νικολάου, δηλαδή την20η Μαΐου και την 6 Δεκεμβρίου, καθώς και κατά την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου.
Στην Κορομηλιά 

 

 

 

Ξεκινώντας από το Πέτρινο Γεφύρι για να μπούμε μέσα στο Φαράγγι