Σχολεία-Ολα τα μέτρα: Ανοίγουν τα Γυμνάσια σε όλη τη χώρα -Κλειστά τα Λύκεια σε Αττική και «κόκκινες» περιοχές

Χρειάστηκε να περάσουν 2,5 μήνες για να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές των γυμνασίων σε όλη τη χώρα, αλλά και των λυκείων στις περιοχές που δεν έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες».

Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιστρέφουν σήμερα στα θρανία με μέτρα εξαιτίας της πανδημίας, σε ένα άνοιγμα που την περασμένη εβδομάδα προβλημάτισε ιδιαίτερα τους ειδικούς, καθώς αρκετοί είχαν την άποψη πως το άνοιγμα αυτό εμπεριέχει ρίσκο.

Σχολεία: Ποια σχολεία λειτουργούν με δια ζώσης μαθήματα
Ετσι, μετά τα δημοτικά, τα σχολεία ειδικής αγωγής και τα νηπιαγωγεία, τα δια ζώσης μαθήματα ξεκινούν σήμερα σε όλη τη χώρα και στα γυμνάσια. Οι μαθητές των τριών τάξεων του γυμνασίου θα πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο, ανεξαρτήτως το αν η περιοχή που διαμένουν είναι σε «κόκκινη» ή «πορτοκαλί» ζώνη επικινδυνότητας.

Τι ισχύει με τα λύκεια -Πού θα γίνονται μαθήματα με τηλεκπαίδευση

Οσον αφορά τα λύκεια, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Μετά τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, τα λύκεια θα λειτουργήσουν με μαθήματα δια ζώσης στα σχολεία μόνο στις περιοχές που ΔΕΝ έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες». Στις «κόκκινες» περιοχές τα μαθήματα στα λύκεια θα συνεχίσουν να γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Οι περιοχές που είναι στην «κόκκινη» ζώνη
Οι περιοχές που έχουν ενταχθεί στην «κόκκινη» ζώνη (επιπέδου Β) είναι οι εξής:

Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο Δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο Δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο Δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η Περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Πώς θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές -Τα μέτρα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια -Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις, τι ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές
ΕΛΛΑΔΑ 31|01|2021 | 23:31

Σύψας: Αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα -Δεν θα διστάσουμε να κλείσουμε ξανά τα σχολεία
ΕΛΛΑΔΑ 30|01|2021 | 21:39
Eκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται να τηρήσουν τα γνωστά -πλέον- μέτρα πρόληψης: υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χρήση αντισηπτικών και τακτικοί αερισμοί των χώρων. Παράλληλα, τα διαλείμματα θα γίνονται ανά ομάδες μαθητών, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. Σχολαστικοί αναμένεται να είναι οι καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων, ενώ ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων. Τέλος, οι σχολικές γιορτές θα γίνονται επίσης με μέτρα και οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στα σχολεία θα συνεχιστούν και το προσεχές διάστημα. Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να είναι σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες άνω των 16 (edu.testing.gov.gr). Όπως έχει τονιστεί από το υπουργείο Παιδείας, ο έλεγχος αυτός χρησιμεύει προκειμένου να υπάρχει μία καλύτερη επιδημιολογική εικόνα των σχολείων.

Τι ισχύει με διαγωνίσματα, βαθμολογίες και απουσίες
Οσον αφορά τα διαγωνίσματα, από το υπουργείο Παιδείας, με σχετικές εγκυκλίους, έχει προβλεφθεί αρχικά η μεταφορά των διαγωνισμάτων του Α’ τετραμήνου στο Β’ τετράμηνο, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η γραπτή δοκιμασία δια ζώσης εγκαίρως. Έτσι, οι βαθμολογίες του Α΄ τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοσή τους στην τάξη (φυσική και ηλεκτρονική) και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις δια ζώσης.

Ακόμη, έχει προβλεφθεί η μη κατάθεση βαθμολογίας για κάποιο μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες στο Α’ τετράμηνο και με την προϋπόθεση ότι αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών και μαθητριών τους.

Οσον αφορά την καταχώρηση των απουσιών, το υπουργείο έχει διευκρινίσει ότι θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (δεν προσμετρώνται οι απουσίες λόγω τεχνικών ζητημάτων και ασθενείας) και ότι ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών και μαθητριών θα εξεταστεί στο τέλος του Β’ τετραμήνου.

Γώγος: Αν επιδεινωθεί η κατάσταση θα ξανακλείσουν τα σχολεία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γώγος: Μπορεί να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων -Ολα ανοιχτά, ακόμα και νέα μέτρα
ΕΛΛΑΔΑ 27|01|2021 | 09:47

Κεραμέως: Τι είπε για το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων, τι θα γίνει με φροντιστήρια και πανεπιστημιακές εξετάσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 30|01|2021 | 10:52
Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως το άνοιγμα στα σχολεία γίνεται σε μία χρονική στιγμή που οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου καθώς η πανδημία παρουσιάζει ξανά αυξητικές τάσεις, ιδίως στην Αττική. Γι’ αυτό και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά, αν κριθεί αναγκαίο.

«Τα σχολεία είναι από τα πρώτα που ανοίγουμε και από τα τελευταία που κλείνουμε, γιατί δεν επιβαρύνουν τόσο πολύ τη νόσο. Θα περιμένουμε και όλα είναι δυνατά να συμβούν, ακόμα και να ξανακλείσουν τα σχολεία αν επιδεινωθούν τα δεδομένα. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μαζί με τον κορωνοϊό» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος, ενώ και ο καθηγητής Ν. Σύψας εξέφρασε την ίδια αγωνία.

«Αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα. Δεν θα έχουμε δισταγμό να κλείσουμε ξανά τα σχολεία, ειδικά τα Λύκεια», δήλωσε προχθές.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/sholeia-anoigoyn-ta-gymnasia-kleista-lykeia-attiki