Η λειτουργία της ΜΕΘ στο Γ.Ν. Κοζάνης θα ήταν σημαντικό γεγονός, αν δεν επρόκειτο απλά για επικοινωνιακή φούσκα

Η λειτουργία της ΜΕΘ στο Γ.Ν. Κοζάνης, έστω και με τρία κρεβάτια,  θα ήταν σημαντικό γεγονός αν δεν επρόκειτο απλά για επικοινωνιακή φούσκα. Εξηγούμε γιατί: 

  1. Η ΜΕΘ στελεχώνεται από ιατρούς άλλων τμημάτων και τομέων (ΤΕΠ, Αναισθησιολογικό, Παθολογικό) με αποτέλεσμα τη σημαντική αποδυνάμωση άλλων αναγκαίων για το Νοσοκομείο υπηρεσιών.
  2. Υποστηρίζεται από δύο μόνο εντατικολόγους, οι λοιποί ιατροί δεν έχουν την παραμικρή εμπειρία από ΜΕΘ, κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε αδυναμία πλήρους εφημεριακής κάλυψης και δημιουργεί συνθήκες αυξημένης επικινδυνότητας. 
  3. Η επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας θα απαιτήσει την ενασχόληση όλων των αναισθησιολόγων με τα κύρια καθήκοντά τους που είναι τα χειρουργεία, οι διασωληνώσεις και οι συνακόλουθες διακομιδές ασθενών. Σήμερα στο Νοσοκομείο απασχολούνται μόνο τρείς αναισθησιολόγοι και την προ Covid περίοδο πραγματοποιούνταν σε ετήσια βάση περισσότερες από 3.000 χειρουργικές επεμβάσεις. Επομένως, θα τεθεί αναγκαστικά υπό αίρεση η συνέχιση της σημερινής, έστω και  προβληματικής, λειτουργίας της ΜΕΘ.
  4. Η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης άλλων τμημάτων με την πρόσληψη ιδιωτών ιατρών, που θα παρέχουν υπηρεσίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών, προφανώς δεν μπορεί να αποτελεί λύση διαρκείας. 

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως αυτό της λειτουργίας της ΜΕΘ στο Γ.Ν. Κοζάνης, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πολιτικών σκοπιμοτήτων και ευκαιριακών εντυπώσεων. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ανεπίτρεπτους  ερασιτεχνισμούς που πιθανότατα θα αποβούν εις βάρος της υγείας των πολιτών. 

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ και την προ Covid περίοδο προκηρύχθηκαν 5 θέσεις μονίμων ιατρών για τη ΜΕΘ του Γ. Ν Κοζάνης και 4 θέσεις για τη ΜΕΘ το Γ. Ν. Πτολεμαΐδας. Η κατάληξη αυτών των προκηρύξεων ήταν: 7 προσλήψεις, 1 άγονη και 1 σε εξέλιξη. Στο μεταξύ όμως αποχώρησαν 2 μόνιμοι ιατροί, ένας επικουρικός ιατρός και ένας ιατρός από τους ήδη προσληφθέντες. Έτσι δεν κατέστη δυνατόν να λειτουργήσουν και οι δύο ΜΕΘ στην Π.Ε Κοζάνης.

Επί κυβέρνησης ΝΔ και στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης προκηρύχθηκε μόνο μία θέση για τη ΜΕΘ του Γ.Ν Πτολεμαΐδας και καμία θέση για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κοζάνης. Αντί λοιπόν από την αρχή ακόμα της επιδημίας να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις, και γιατί όχι και πρόσθετες, με την αύξηση των οργανικών θέσεων στους οργανισμούς των δύο Νοσοκομείων, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για προσλήψεις μόνιμου εξιδεικευμένου προσωπικού και άρα για την αποτελεσματική λειτουργία των ΜΕΘ, προτιμήθηκε η «λύση» των μπαλωμάτων και των πρόσκαιρων εντυπώσεων. Εντυπώσεις που κατά κανόνα αντιστρατεύονται τόσο τις πραγματικές ανάγκες των πολλών όσο και την ίδια τη λογική.

Εξάλλου, η απροθυμία της κυβέρνησης να τοποθετηθεί ουσιαστικά και επίσημα για τη λειτουργία των ΜΕΘ στην ΠΕ Κοζάνης, διαφαίνεται κι από το γεγονός ότι δεν έχει απαντήσει στις επιστολές και τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που έχει καταθέσει η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, ήδη, από τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο.

Η ΝΔ δεν είχε και δεν έχει καμία διάθεση να ενισχύσει πραγματικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, καθώς βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις  των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στις παροχές υγείας. Τα ελάχιστα που έκανε ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων της κρίσης  και είναι βέβαιο ότι έπειτα από αυτήν θα συνεχίσει στο ίδιο σταθερά μοτίβο της εξυπηρέτησης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος των δημοσίων αγαθών. Άλλωστε βιώνουμε καθημερινά την παταγώδη αποτυχία της, δυστυχώς όχι μόνο στον τομέα της υγείας. 

Η ΝΕ Κοζάνης ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Καλλιόπη Βέττα

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΠΕ Κοζάνης