Βόιο: Η Περιφέρεια θα επιλύσει το πρόβλημα της οσμής του νερού

Αλλαγή καταστατικού, νέα μέλη, έσοδα από την ηλεκτροπαραγωγή
Σε πλήρη απαρτία πραγματοποιήθηκε η συνέλευση των μετόχων της ΔΥΠΡΑ Α.Ε. το απόγευμα της Τρίτης 13 Οκτωβρίου με δύο μόνο απουσίες. Πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις σε έντονο κλίμα λόγω και της σοβαρότητας των θεμάτων που τέθηκαν υπό συζήτηση.
Καταρχήν εγκρίθηκε η αντικατάσταση  δύο μελών με το Σίμο Ηλία και Γιώργο Μαγιάγκα να εντάσσονται πια στο νέο διοικητικό συμβούλιο. Επίσης προστέθηκαν στις δράσεις της εταιρίας η παροχή τουριστικών υπηρεσιών, οι υπηρεσίες εστίασης και αγροτικής ανάπτυξης με αλλαγή του καταστατικού. Σε πρώτη φάση προστίθενται οι δράσεις και μετέπειτα θα συζητηθεί και η υλοποίησή τους.
Λύση για την οσμή του νερού από την Περιφέρεια
Στο κέντρο του ενδιαφέροντος φυσικά το επίμαχο θέμα της οσμής του νερού κυρίως σε Σιάτιστα, Γαλατινή με τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης κ. Παναγιώτη Πλακεντά να δεσμεύεται για εξειδικευμένο συνεργείο, το οποίο θα εντοπίσει το σημείο και το λόγο της οσμής του νερού για να εξαλειφθεί πια η μυρωδιά. Σίγουρα η πρόταση αυτή μετά και τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων θα φέρει μια ομαλότητα και στη λειτουργία της ΔΥΠΡΑ και της ΔΕΥΑΒ, με τη δεύτερη γίνεται και αποδέκτης των παραπόνων. Έχει παρατηρηθεί εξάλλου ότι το νερό που φεύγει από την Πραμόριτσα δε μυρίζει, αλλά κάπου στη μέση της διαδρομής και μόνο τους θερινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζει αυτή την έντονη οσμή ειδικά όταν πέφτει η στάθμη.
Τόσο καιρό ούτε η ΔΥΠΡΑ ούτε η ΔΕΥΑΒ κατάφεραν να επιλύσουν το θέμα. Τώρα μετά και την πρωτοβουλία της περιφέρειας, την οποία χαιρέτισαν οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν σε από κοινού ενέργειες για να μειωθεί εν τέλει το κόστος και για την εταιρία ύδρευσης και για τον καταναλωτή. Η λειτουργία των αντλιοστασίων και των παλιών μεθόδων ύδρευσης  λόγω της οσμής σε οικισμούς και χωριά  πολλαπλασιάζει το κόστος κι αυτό μεταφέρεται δυστυχώς στον καταναλωτή. Η χαλαζιακή άμμος ως φίλτρο και η οζονοποίηση θα συνεισφέρουν σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν θα εξαλείψουν 100% το πρόβλημα. Αν δεν εντοπιστεί το σημείο της οσμής, το οποίο ανέλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μετά την πρόταση του Παναγιώτη Πλακεντά θα λιμνάζει το πρόβλημα.
Έσοδα από την ηλεκτροπαραγωγή
Μετά τη δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφτηκαν και τα πρώτα έσοδα, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν τους χειμερινούς μήνες. Η αύξηση των εσόδων αφενός θα βοηθήσει την εταιρία να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες, αφετέρου να αναπτύξει δράσεις και να προσφέρει στα έσοδα του δήμου. Ήδη παραδόθηκε το έργο με το Δήμο Ηρακλειωτών Γρεβενών να υδροδοτείται από την Πραμόριτσα και τη ΔΥΠΡΑ να δεσμεύεται για άριστης ποιότητας νερό. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η οσμή του νερού πρέπει να εξαλειφθεί και για να μπορεί να σταθεί η ΔΥΠΡΑ στις υποχρεώσεις της, αλλά και για να αποκτήσει κυρίως ο πολίτης του Βοίου σωστή  υδροδότηση, όταν ήδη το αναγκαστικό καπέλο του 80% έχει αυξήσει τα έξοδά του.

Πηγή:prlogos.gr

sierafm.gr