ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Ευεργέτης του Βαντσικού (Κυδωνιές) ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Ευεργέτης του Βαντσικού (Κυδωνιές) ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ στο Βαντσικό (Κυδωνιές) ΓΡΕΒΕΝΩΝ το έτος 1861. Οι γονείς του ήταν ο Βασίλειος και η Αικατερίνη. Αδέλφια του ήταν η Αγγελική και ο Κυριαζής.
Ο πατέρας του εργαζόταν ως οικοδόμος στην Κωνσταντινούπολη με πολλούς χωριανούς του. Διακρινόταν για το ήθος του , την επαγγελματική του ευσυνειδησία και φιλοπατρία.
Η αδελφή του Αγγελική, παντρεύτηκε τον Αθανάσιο Τσιάτα, παππού του Βασιλείου και Δημητρίου Τσιάτα (υπεύθυνου οικοτροφείου Τσοτυλίου).
Σε ηλικία δώδεκα ετών έχασε την αγαπημένη του μητέρα Αικατερίνη. Αναγκάσθηκε να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον μικρότερο αδελφό του Κυριαζή, κοντά στον πατέρα του. Εκεί φοίτησε σε Ελληνικό Σχολείο και έμαθε την Γαλλική γλώσσα. Δεν του άρεσε όμως το επάγγελμα του οικοδόμου. Αποφάσισε να μεταβεί μόνος του στο Βουκουρέστι όπου εργάζονταν αρκετοί Ανασελιτσιώτες (Βοϊώτες) και οι δουλειές τους ήταν αρκετά κερδοφόρες. Εργάστηκε ως Μεταφραστής και ως Επιστάτης σε διάφορους κτηματίες.
Ο Γ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ με τους υιούς του 1901
Απέκτησε αρκετά χρήματα και έγινε ένας μεγαλοκτηματίας. Ενθυμούμενος τα δύσκολα παιδικά του χρόνια ,καθώς και την ταλαιπωρία της μητέρας του να μεταφέρει το νερό στο σπίτι της από γειτονικές πηγές του χωριού , αποφάσισε να γίνει η μεταφορά της πηγής Τσιούκα ,με δική του δαπάνη, στο Κέντρο του χωριού. Διέθεσε σε πρώτη φάση 160 χρυσά φράγκα και το 1908 άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του δικτύου ύδρευσης. Το 1909 διέθεσε άλλα εβδομήντα χρυσά φράγκα και το έργο ολοκληρώθηκε το έτος 1910 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 10
Η Κεντρική Βρύση 2017
Το 1901 ήταν προτεργάτης για την κατασκευή του Επισκοπείου Τσοτυλίου. Μάλιστα πρότεινε στον τότε Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Σεραφείμ Σκαρούλη, την χρηματοδότηση του έργου. Οι καταστάσεις με το Μακεδονικό ζήτημα δεν του επέτρεψαν την υλοποίησή του. Το Επισκοπείο ολοκληρώθηκε το έτος 1967.
Το 1880 νυμφεύθηκε τη Ρουμάνα Θεοδώρα .Επειδή δεν τεκνοποιούσε, υιοθέτησε τα δύο ανίψια της. Τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξανδρο. Έτυχαν άριστης μόρφωσης. Διπλωματικός υπάλληλος στην Αίγυπτο ο Κωνσταντίνος και Πολιτικός Μηχανικός ο Αλέξανδρος.
Το 1911 απέκτησε την Ρουμανικήν υπηκοότητα
Πιστοποιητικά απόκτησης Ρουμανικής υπηκοότητας.
Βοήθησε αρκετούς συμπατριώτες του στην εξεύρεση εργασίας. Μεταξύ των άλλων και τον χωριανό του Χρίστον Αδαμόπουλον ή Καρακίτσιον .
ΠΡΟΣΟΨΗ ΒΡΥΣΗΣ 2018
Προσκάλεσε ακόμη στο Βουκουρέστι για την μόρφωσή του τον ανιψιό του Αθανάση Τότσκα που φοίτησε σε Ελληνικά Σχολεία επί εννέα συναπτά έτη (1892-1902) ,ο οποίος στη συνέχεια επέστρεψε στο χωριό, διετέλεσε Διδάσκαλος σε γειτονικά χωριά και χειροτονήθηκε Ιερεύς το 1920 από τον Μητροπολίτη ΓΡΕΒΕΝΩΝ.
Ο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ΜΕ ΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΤΟΥ 1936
Ο Ευεργέτης Γεώργιος Βασιλειάδης. απεβίωσε στο Βουκουρέστι στις 7 Ιουλίου 1935.Ο οικογενειακός του τάφος σώζεται μέχρι σήμερα στο Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο του Βουκουρεστίου.
Ο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΤΑΦΟΣ- 1985
Η περιουσία του δημεύτηκε το 1948 από την αλλαγή του Ρουμανικού καθεστώτος.
Στη Μνήμη του οι Κυδωνιώτες τοποθέτησαν την χάλκινη προτομή του μπροστά στο έργο του, στην Κεντρική Βρύση του Χωριού.
Το πατρικό του σπίτι βρίσκονταν στην σημερινή Οικία του Θωμά Γ. Χριστόπουλου ή Γούλα.
Προς τιμήν του , ο Μπαρμπα-Θωμάς, ονόμασε έναν υιό του Κυριαζή γιατί, ήταν συγγενής .
Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι, ύστερα από ενέργειες του γράφοντα προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου, έγινε το καλοκαίρι του 2017 η επισκευή και η συντήρηση του καλαίσθητου αυτού μνημείου –στολίδι του χωριού μας- του Ευεργέτου μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018
ΘΩΜΑΣ ΑΘ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κυδωνιώτης