Ευχαριστήριο προς την Περιφερειά Δυτ.Μακεδονίας για την ομόφωνη απόφαση έγκρισης Προγραμματικής Σύμβασης της Αποκατάστασης του Εκκλησιαστικού Μνημείου της ΠΑΝΑΓΙΑΣ στην ΕΡΑΤΥΡΑ.(του Νίκου Κατσαούνη)

Ευχαριστούμε θερμότατα τον Περιφερειάρχη Δυτ.Μακεδονίας και όλους τους περιφερειακούς Συμβούλους για την ομόφωνη απόφαση τους στην έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης της Αποκατάστασης του Εκκλησιαστικού Μνημείου της ΠΑΝΑΓΙΑΣ στην ΕΡΑΤΥΡΑ.


Το έργο είναι σημαντικό έργο Πολιτισμού.

Οι τοιχογραφίες και ο εσωτερικός διάκοσμος(1763) σπάνιος και η πλήρης Αποκατάστασης του προσθέτει στην ΕΡΑΤΥΡΑ ενα ακόμα σπουδαίο Εκκλασιαστικό Μνημείο που μαζί με το περίτεχνο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου το Μοναστήρι του Αγ.Αθανασίου και τον Άγιο Νικόλαο αποτελουν ένα δίκτυο Εκκλησιαστικών Μνημείων υψηλής τέχνης για τους επισκέπτες όλης της χώρας.

Το έργο για να φτάσει έως εδώ μας ταλαιπώρησε πάνω απο 15 χρόνια με πολλές και ιδιαίτερες στατικές και αρχιτεκτονικές μελέτες,εγκρίσεις και τροποποιήσεις απο την Αρχαιολογία και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αλλά με αίσιο τέλος για την λεπτομερή και πλήρη αποκατάσταση του Μνημείου όπως αρμόζει στην Ιστορία του.

Ενα ευχαριστώ απο μέρους μου σε όλους τους Ερατυρείς που στήριξαν τις προσπάθειες και πίστεψαν στην υλοποίηση του Έργου.

Ιδιαίτερα στην Ουρανία του Νίτσα που μαζί δώσαμε πολλούς δύσκολους αγώνες.

Στον πάτερ Νικόλαο για την υπομονή του και το ενδιαφέρον και στην πρόεδρο του Τ.Σ Σαμαρά Τασούλα για την προσπάθεια της. 

Την τριμερή Προγραμματική Σύμβαση υπογράφουν ο Περιφερειάρχης Δυτ.Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης,το Υπουργείο Πολιτισμού και η Ιερά Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης

.Ο προυπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 305.000 Ευρώ.

Η υλοποίηση του έργου θα γίνει από την Αρχαιολογία.Η δαπάνη του Έργου απο το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας οπου και εντάχθηκε και η εποπτεία-επίβλεψη απο Δ.Τ.Υ,Υπ.Πολιτισμού και Ιερά Μητρόπολη.


Αποκατάσταση του Εκκλησιαστικού Μνημείου 

της Παναγίας στην Εράτυρα 

Την Προγραμματική Σύμβαση της Αποκατάστασης του Εκκλησιαστικού Μνημείου της Παναγίας στην Εράτυρα ενέκρινε με ομόφωνη απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας κατά την Συνεδρίασή του, την Μ. Δευτέρα 22 Απριλίου 2019.

Την Προγραμματική Σύμβαση υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, το Υπουργείο Πολιτισμού και η Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης. 

Το έργο  προϋπολογισμού 305.000 € πρόκειται να υλοποιηθεί από την Αρχαιολογία, ενώ η δαπάνη του εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπου είναι ενταγμένη και η εποπτεία-επίβλεψη από  το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης. 

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης «Η πλήρης αποκατάσταση του σπουδαίου αυτού εκκλησιαστικού μνημείου με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες και τον σπάνιο εσωτερικό διάκοσμο, μαζί με το περίτεχνο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου, το Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου και τον Άγιο Νικόλαο αποτελούν για την περιοχή ένα πολύ σημαντικό δίκτυο εκκλησιαστικών μνημείων, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής. Σήμερα δώσαμε ένα αίσιο τέλος στην πολύχρονη ταλαιπωρία για την αποκατάσταση του σπουδαίου αυτού μνημείου, καθώς κατάφερε επιτέλους μετά από 15 χρόνια να αποκτήσει την αξία που του αρμόζει».