Η Θεοδώρα Λειψιστινού στην εκπομπή «Βουστροφηδόν» στον 9.58 fm και τον 102fm της ΕΡΤ-3, τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 στις 7:00 μ.μ. και το Σάββατο 22/12/2018 στις 4:00 μ.μ.

Η Θεοδώρα Λειψιστινού στην εκπομπή «Βουστροφηδόν» στον 9.58 fm και τον 102fm της ΕΡΤ-3, τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 στις 7:00 μ.μ. και το Σάββατο 22/12/2018 στις 4:00 μ.μ. 
Η φιλόλογος και συγγραφέας Θ.Λ. μιλά στον Γιώργο Καλιεντζίδη για το βιβλίο της «Πέλεκα Όψεις Πολιτισμού – Δρώμενα και ακούσματα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Χατζηνάκος
Μοντάζ: Κώστας Χριστιανός

Γεννήθηκε στην Πέλκα/Πελεκάνος Βοΐου Κοζάνης.
Φιλόλογος, συγγραφέας, πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας «Ελλήνιον».

Φιλόλογος του Νεοελληνικού τμήματος του ΑΠΘ, με επιμόρφωση στις κλασικές σπουδές και με θεατρική εκπαίδευση. Εργάστηκε ως καθηγήτρια στην Κοζάνη, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη. Συγγράφει έργα για σκηνική παρουσίαση αρχαίων τραγωδιών (Αίας, Αντιγόνη), ενώ ιδρύει θεατρικές ομάδες. Εκδίδει μαθητικά περιοδικά και εφημερίδες για θέατρο,λογοτεχνία και για προβλήματα νέων. Υπήρξε μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπ. Παιδείας και Σχολικών Βιβλιοθηκών.

Βιβλία της: 
– «Πέλκα. Κάστρα και Μονολιθικά Μνημεία της Άνω Μακεδονίας», ιστορικό Λεύκωμα , 2014 
– «Πέλεκα: Όψεις Πολιτισμού – Δρώμενα και ακούσματα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», 2018

Διοργανώνει και λειτουργεί το εργαστήρι λόγου από το 2007 έως σήμερα στις φυλακές Διαβατών. Επιμελείται και εκδίδει τις συλλογές ποιημάτων:
1. ”Φυλακής ποιήματα”
2.”Έγκλειστες συναντήσεις”,
3. ”Εκκωφαντικές σιωπές Ι”
4.”Εκκωφαντικές σιωπές ΙΙ”.

Κοινωνική δράση
•Διοργανώνει θεατρικές παραστάσεις και λογοτεχνικά βραδινά για τους ασθενείς του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου(1991-1995).
•Ως γραμματέας της Νέας Κίνησης Λογοτεχνών Βόρειας Ελλάδας παρουσιάζει νέους ποιητές και διοργανώνει ποιητικά συμπόσια για μεγάλους Έλληνες ποιητές.
•Εργάστηκε εθελοντικά για τα άτομα με ειδικές δυσκολίες, συμβάλλει στην οικονομική τους στήριξη (ΕΛΕΠΑΠ,ΑΣΥΛΟ) και παραδίδει μαθήματα σε παιδιά της ”Μέλισσας”.
•Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ”Μύριχος” Πελκιωτών Θεσσαλονίκης με δράσεις λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου για τη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα, συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ”Βοϊακής Εστίας”.
•Διοργανώνει τον τηλεμαραθώνιο 2002 της ΕΤ3 για τη φυλή των Καλάς και είναι υπεύθυνη των υιοθεσιών (οικονομική στήριξη) των παιδιών της φυλής.
•Ως εθελόντρια πηγαίνει στον Ινδικό Καύκασο και συμμετέχει σε διεθνείς αποστολές για την καταπολέμηση της φτώχειας στη Σενεγάλη και Γκάμπια.
•Συστήνει το ”Ελλήνιον”, ΜΚΟ, για παιδιά υποβαθμισμένων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, χωρίς καμιά κρατική επιχορήγηση.

Ως πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας «Ελλήνιον’»:
•Διοργανώνει αποστολές με βιβλία και γραφική ύλη σε σχολεία της Βόρειας Ηπείρου.
• Συμμετέχει σε αποστολές σε σχολείο της περιοχής Hosana της Αιθιοπίας. Μεταφέρει υλικό και συμμετέχει στην ίδρυση της βιβλιοθήκης και στην επάνδρωση του σχολείου με θρανία. Στηρίζει το δικαίωμα εκπαίδευσης και επιβίωσης της παιδόπολης ορφανών στη Hosana, καθώς και των παιδιών της ελληνικής κοινότητας της Αιθιοπίας στην Ελλάδα.
• Διοργανώνει και λειτουργεί το εργαστήρι λόγου από το 2007 έως σήμερα στις φυλακές Διαβατών. Επιμελείται και εκδίδει τις συλλογές ποιημάτων με τους ανήλικους κρατούμενους ”Φυλακής ποιήματα” και ”Έγκλειστες συναντήσεις”, ενώ με τις έγκλειστες γυναίκες τις συλλογές ”Εκκωφαντικές σιωπές Ι” και ”Εκκωφαντικές σιωπές ΙΙ”.
• Συμμετέχει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Πομάκων με το cd ”Υπάρχουμε” και διοργανώνει αποστολές με γραφική ύλη στα σχολεία των Πομάκων.
• Συνεργάζεται με το ΚΘΒΕ και φέρνει παιδιά ΡΟΜΑ για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων. Συγγράφει το θεατρικό κείμενο ”Τραϊσαράβ στο διάβα των τσιγγάνων” και συμμετέχει με παιδιά των Ρομά στο Φεστιβάλ του ΚΘΒΕ ”Χώρος Δράσης” (Ιούνιος 2010),καθώς και στις γιορτές της ”Παλιάς Πόλης” της Ξάνθης με νέους Ρομά του Δροσερού Ξάνθης.
• Διοργανώνει, με τη συνεργασία και τη συμμετοχή φορέων και ειδικών επιστημόνων της πόλης και της Ελλάδας, σειρά εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Το 2015 σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Δράμα, Γιαννιτσά πραγματοποιούνται εκδηλώσεις.
• Το Σεπτέμβρη του 2012 λειτουργεί το πρώτο Κοινωνικό Φροντιστήριο στη Βόρεια Ελλάδα για μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέν ντρο, με την εθελοντική ομάδα Ελλήνιον , το οποίο λειτούργησε από το 2015 στον ιερό ναό Άγιος Φώτιος και από το Σεπτέμβρη του 1018 λειτουργεί στο Φάρο.
•Διοργανώνει από το 2016 το δεκαήμερο Μέρες Γιορτών Βοϊου Πέλεκον στην επαρχία Βοΐου Κοζάνης, με συνέδρια, εκθέσεις ζωγραφικής, μουσική.

Εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης (2006-2014).
• Ως δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης 2006-2010 συμμετείχε στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής, στην Επιτροπή Πολιτισμού, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στην Επιτροπή Δημητρίων και στα Κέντρα Φροντίδας Οικογένειας.
• Ως δημοτική σύμβουλος της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης(2010-2014), ήταν πρόεδρος της επιτροπής Ονοματοθεσίας Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών του 5ου Διαμερίσματος ,του μεγαλύτερου της Θεσσαλονίκης, και πρόεδρος (2011-2014) του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.