Λάζαρος Γκερεχτές: «Ειδικό καθεστώς απαλλαγής των μόνιμων κατοίκων του Βοΐου από την πληρωμή διοδίων»

Λάζαρος Γκερεχτές: «Ειδικό καθεστώς απαλλαγής των μόνιμων κατοίκων του Βοΐου από την πληρωμή διοδίων» Τις τελευταίες ημέρες, διαβάσαμε στα ΜΜΕ, πως «το 2020 μετατίθεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται τον Οκτώβριο του 2019 μετά την παράταση που δόθηκε στην προηγούμενη προθεσμία του Ιουνίου».  

Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να ηχεί ευχάριστα, δεν είναι όμως η λύση του προβλήματος. Αποτελεί απλώς την παράταση της ανησυχίας για όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι γνωρίζουν τις ειλημμένες αποφάσεις για τοποθέτηση διοδίων στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Σιάτιστας. 
Έχουμε επισημάνει, εδώ και αρκετό διάστημα, πως μια τέτοια επιλογή είναι καταστροφική για την περιοχή μας. Αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα απομόνωσης του Βοΐου, οι κάτοικοι του οποίου θα υποχρεώνονται να πληρώνουν διόδια είτε για να φύγουν είτε για να επιστρέψουν σπίτι τους.  Έρχεται να προστεθεί στις εχθρικές επιλογές της κεντρικής πολιτείας που στο βωμό του περιορισμού δαπανών, έχει αφαιμάξει βασικές υπηρεσίες από το Βόιο. 
Οι συμπολίτες μας υποχρεώνονται να μεταβούν στην Κοζάνη, για απλές  καθημερινές δουλειές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες, όπως οι επισκέψεις σε γιατρούς, εφορία, ΙΚΑ κ.α. Επαγγελματίες και επιχειρήσεις της περιοχής βλέπουν ξαφνικά να φορτώνονται με ένα ακόμα αντιαναπτυξιακό μέτρο, χάνοντας το τρένο του υγιούς ανταγωνισμού.
Όπως γίνεται κατανοητό, η προσθετή αυτή οικονομική επιβάρυνση, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.  Έχουμε δεσμευτεί ότι, ως η επόμενη δημοτική αρχή, θα διεκδικήσουμε ειδικό καθεστώς απαλλαγής πληρωμής διοδίων για τους μόνιμους κατοίκους του Βοΐου, καθεστώς το οποίο ίσχυσε και συνεχίζει να ισχύει σε πολλές περιοχές της χώρας.  Για εμάς, δεν έχει σημασία αν τα χρήματα των διοδίων καταλήγουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές τσέπες.  Το δικό μας ενδιαφέρον έχει να κάνει με το Βόιο και τους ανθρώπους του…