Μεγάλη Πέμπτη και η Μεγάλη Παρασκευή 2018 το Πάσχα στην Κορυφή Βοΐου

5/4/2018 Μεγάλη Πέμπτη

6/4/2018 Μεγάλη Παρασκευή

 

Μεγάλη Πέμπτη και το Θείο Δράμα κορυφώνεται και οι ύμνοι της ημέρας είναι σχετικοί με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του.

 

Οι χωριανοί την Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ κρεμούσαν ένα κόκκινο πανί στην αυλή και τα χαράματα της Μεγάλης Πέμπτης σηκωνόταν κι έβαφαν τα αυγά. Χρησιμοποιούσαν είτε κρεμμυδόφυλλα είτε “μπακάμι” (φλούδα από δένδρο την οποία έβραζαν πολλές φορές και έβγαζε κόκκινο χρώμα).

Με το χρώμα που περίσσευε, έβαφαν λίγο το σβέρκο των προβάτων τους και το υπόλοιπο το έριχναν στον κήπο σε σημείο που δεν πατιόταν από ανθρώπινο πόδι.

Στο εικονοστάσι του σπιτιού τοποθετούσαν ένα φρεσκοβαμμένο κόκκινο αυγό και κλαδάκια βάια.

 

 

Το βραδάκι πήγαιναν όλοι στον Άη Δημήτρη για τον όρθρο της Μεγάλης Παρασκευής και τα 12 Ευαγγέλια. Μετά το τέλος αρκετοί από τους χωριανούς καθόταν όλη νύχτα γύρω από τον Εσταυρωμένο.

Οι νυκοκοιρές γυρνούσαν στο σπίτι και έκαναν την προεργασία για το ρουφτένιο ψωμί που θα ζύμωναν την Μέγαλη Παρασκευή. Τσουμπούσαν (κοπανούσαν) το ρεβύθι και το έβαζαν σε χωμάτινο κιούπι με λίγο νερό, λίγο αλεύρι και βασιλικό. Τα ανακάτευαν καλά κι έβαζαν το κιούπι σε ζεστό μέρος. Αφού φούσκωνε όλη τη νύχτα, το πρωί το ζύμωναν με αλεύρι και νερό. Το άφηναν να “γίνει” και μετά το έπλαθαν κουλούρες (σμίτια) και το έψηναν στο φούρνο.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στολίζεται ο επιτάφιος.

Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι χωριανοί πηγαίνουν να προσκυνήσουν τον επιτάφιο και να περάσουν από κάτω του στα γόνατα σχηματίζοντας το σύμβολο του Σταυρού.

Τα παιδιά του χωριού μοιράζονται στις δύο εκκλησίες, τον Άη Δημήτρη και τον Άη Γιώρη και όλη την ημέρα χτυπούν εναλλάξ πένθιμα τις καμπάνες.

Το βραδάκι οι χωριανοί πηγαίνουν στον Άη Δημήτρη όπου ψάλλεται ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας ψάλλονται τα Εγκώμια “Η ζωή εν τάφω…”, “Άξιον εστί μεγαλύνειν…”, “Αι γενεαί πάσαι…” και “Ω γλυκύ μου Έαρ…”

 

Στη συνέχεια γίνεται περιφορά του Επιταφίου στον περίβολο του Άη Δημήτρη, παλιά γινόταν η περιφορά στα σοκάκια του χωριού κι επέστρεφε στον Άη Δημήτρη.

Κι ενώ όλη την ημέρα ο καιρός ήταν μουντός και ψιλοέβρεχε, όπως συνήθως είναι ο καιρός την Μεγάλη Παρασκευή, ένα πανέμορφο ηλιοβασίλεμα, όπως όλα τα ηλιοβασιλέματα στην Κορυφή, ήρθε και μας γέμισε ελπίδα…

Κάπως έτσι ήταν η Μεγάλη Πέμπτη και η Μεγάλη Παρασκευή φέτος το Πάσχα στην Κορυφή.