Πολιτιστικό πρόγραμμα αξιώσεων οι γιορτές “ΠΕΛΕΚΟΝ μέρες γιορτών Βοϊου 2019″ από 7 έως 17 Ιουνίου”

Οι γιορτές “ΠΕΛΕΚΟΝ μέρες γιορτών Βοϊου 2019”, δημιουργούν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα αξιώσεων, δίνοντας έμφαση στην τοπική ιστορία και παράδοση της Σιάτιστας, Εράτυρας, Αλιάκμονα, Πελεκάνου και Ναμάτων. Οι Βοϊώτες δεν ξεχνούν την πατρώα γη κι όπου να βρίσκονται, στα πέρατα κι ακόμα του κόσμου, παραμένουν ρέκτες της τοπικής τους ιστορικής, κοινωνικής και πολιτισμικής τους παράδοσης και λάτρεις του Βοΐου.

Μια ομάδα ανθρώπων, εσωτερικών μεταναστών κυρίως, εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και ανέλαβαν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης εκδηλώσεων για ένα δεκαήμερο σε κωμοπόλεις και χωριά του Βοΐου, Σιάτιστας, Εράτυρας, Αλιάκμονα, Πελεκάνου και Ναμάτων, με την ονομασία «Πέλεκον Μέρες Γιορτών Βόϊου», εδώ και τέσσερα χρόνια, και φέτος μπορούν να επαίρονται πως τα κατάφεραν και ανέδειξαν αυτές τις εκδηλώσεις ως θεσμό πλέον.

Στην προσπάθεια να δοθεί ζωή και να αναδειχθεί η ιστορία του χωριού και της
περιοχής πραγματοποιούνται οι μέρες γιορτών Βοϊου “Πέλεκον” Ιστορία
Πολιτισμός Τέχνη Παράδοση από 7 έως 17 Ιουνίου 2019, . Ένα αφιέρωμα στην περιοχή με σειρά εκδηλώσεων με μεγάλη ποικιλία θεμάτων και αναφορών,  που είναι εντός του νοητού κύκλου που προστατεύεται από το Πέλεκον-το οχυρωματικό συγκρότημα, αλλά και γενικότερα ένα αφιέρωμα στην ευρύτερη περιοχή του Βοϊου.

Οι εκδηλώσεις έγιναν πλέον θεσμός και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, αρχές καλοκαιριού. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Σιάτιστα στο Τραμπάνζειο μετα εγκαίνια της έκθεσης “Τα αρχοντικά της Σιάτιστας και θα λαμβάνουν χώρα καθημερινά έως τις 17 Ιουνίου και  θα κλείσουν με επίσκεψη στο εργαστήρι Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού του Ιωάννη Παπαδόπουλου.

Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων « Πέλεκον Μέρες Γιορτών Βόιου 2019», συμμετέχουν: Δ.Δ. Πελεκάνου, Π.Σ. Πελεκανιωτών Θεσσαλονίκης «Μύριχος», Σύυλογος Σιατιστέων Θεσσαλονίκης, Εμπορικός Σύλλογος Εράτυρας, Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης, Π.Σ. «ΠΕΛΚΑ», Λαογραφικός Σύλλγος Πελεκάνου, Σύλλογος Αλιακμονιτών Θεσσαλονίκης και Π.Σ. Αλιάκμονα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ