Τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή-χορό του χορευτικού Ομίλου της σε ένα ωραίο χώρο με μουσικούς από το Βόιο, πραγματοποίησε η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης το βράδυ της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου

Αντάμωμα και χορός της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης Όπου γης οι Βοϊώτες κουβαλάνε μέσα τους, στην καρδιά και την ψυχή τους, τη γενέτειρά τους, το πανέμορφο δημιούργημα της Φύσης, το Βόιο και ζουν στο ρυθμό των παραδόσεών τους…

Τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή-χορό του χορευτικού Ομίλου της σε ένα ωραίο χώρο με μουσικούς από το Βόιο, πραγματοποίησε η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης το βράδυ της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου σε κοσμικό κέντρο διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη και για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε κι αυτός ο χώρος μικρός για να χωρέσει τους Βοϊώτες και τους φίλους που ήρθαν.

Οι Βοϊώτες όπου συναντηθούνε, αναπολούν, χορεύουν, τρώνε-πίνουν, τραγουδούν και τα όργανα κελαηδούνε… κι έτσι οι μνήμες τους ποτέ στη λήθη δεν περνούν και την επωνυμία τους ποτέ δεν αριθμούν, κλείνουν μέσα τους το Βόιο και όπου στη γη και να βρεθούν πάντα μεγαλουργούν!

Τα εξήντα χρόνια ζωής της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης είναι γεμάτα πολυσχιδείς δράσεις των εκάστοτε ΔΣ της και των μελών-φίλων της, που πάντα υψώνουν στεντόρεια τη φωνή τους σε κάθε κάλεσμά τους. Είναι ρέκτες των παραδόσεών τους και λάτρεις του Βοΐου, όπου γης και να βρεθούν. Σμιλεύουν παραδοσιακές συνειδήσεις, κλείνουν μέσα τους το Βόιο και νιώθουν κάθε είδους μεγαλείο!

Οι παραδοσιακοί χοροί, τα ήθη και έθιμα του Βοΐου, η μακρόχρονη ιστορία, τα τραγούδια και ο θρησκευτικός πολιτισμός του Βοΐου… παραμένουν ανεξίτηλα στο διάβα των χρόνων και τα μονοπάτια της παράδοσης ποτέ δεν χορταριάζουν!

Οι παραδοσιακές παραστάσεις του χορευτικού (του πιο δυνατού χορευτικού- όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος) της Βοϊακής Εστίας σε πολλά μέρη της Ελλάδας εντυπωσιάζουν και περνούν τα σύνορα της πατρίδας μας, φτάνοντας μέχρι το Μεξικό, την Αυστρία, Γερμανία, Αυστραλία, Ρουμανία…

Οι σκοποί της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης, επίκεντρο των οποίων είναι η διατήρηση του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ποικιλότροπες εκδηλώσεις παντού αλλά και στο Βόιο, υλοποιούνται στο έπακρον και με θρησκευτική ευλάβεια, καταξιώνοντας έτσι όλους όσους συμμετείχαν στα ΔΣ, προέδρους και μέλη γενικότερα.

Πέντε συμπόσια, ιστορίας, λαογραφίας, γλωσσολογίας, παιδείας, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής Δυτικομακεδονικού χώρου, στα οποία συμμετείχαν Βοϊώτες επιστήμονες και τεχνοκράτες, οι εισηγήσεις και αναφορές των οποίων εκδόθηκαν σε βιβλίο, αποτελούν ένα πνευματικό εφόδιο στην ιστορία του Βοΐου.

Πολλές οι ομιλίες και διαλέξεις της Βοϊακής Εστίας, αρχαιολογικής, ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας του Βοΐου.

Φιλολογικά μνημόσυνα τιμής προσωπικοτήτων από το Βόιο και ευρύτερα της Δυτ. Μακεδονίας, που άφησαν μεγάλο έργο στον πολιτιστικό και ιστορικό τομέα της περιοχής.

Διασκέψεις, συνέδρια και ημερίδες, οι ομιλητές των οποίων έφεραν στο φως  στοιχεία ιστορικά και πολιτιστικά της περιοχής Βοΐου.

Πέντε μαθητικοί διαγωνισμοί με θέματα ιστορίας και λαογραφίας, με πνευματικό στόχο την καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας.

Πολλές τιμητικές εκδηλώσεις και επιβραβεύσεις δωρητών και ευεργετών από το Βόιο…

… είναι λίγες από τις πολλές δράσεις της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης!

Στη γιορτινή βραδιά… ήταν πολλοί εκεί, πολιτικοί, πολιτευτές, υποψήφιοι δήμαρχοι, κυρίως Βοΐου, άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών και γενικώς… πολλοί φερώνυμοι.

Σταράτα τα λόγια του άοκνου προέδρου της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης και λάτρη του Βοΐου Γιώργου Παπαδόπουλου, ο οποίος απευθυνόμενος στους παρόντες πολιτικούς και εν γένει πολιτευτές, ζήτησε τη γενικότερη στήριξη και συνδρομή τους.

Ακούραστοι συνεργάτες του προέδρου οι, ΘΕΟΔΩΡΑ ΛΕΙΨΙΣΤΙΝΟΥ, ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΣΗΣ ΚΑΙ ΖΩΗ ΤΣΑΡΣΙΩΤΗ όπως και το υπόλοιπο ΔΣ.