Τουριστική Ανάπτυξη του Δήμου Βοΐου ( Του Γιώργου Μαγιάγκα)

20160122_235722Με ενδιαφέρον διάβασα δημοσίευμα ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και η Αντιπεριφέρεια Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΤ φιλοξένησε στις 22.05.2016 δύο στελέχη του ρωσικού Tour Operator “Coral Travel” (κυρίες Natalia Kilina, Head of Destination Department Greece, και Raisa Smirnova, Head  of Sales Department-Coral Travel) και ένα στέλεχος του Γραφείου ΕΟΤ Ρωσίας (κ. Τατιάνα Ποσπερκγέλης), στο πλαίσιο της προβολής και προώθησης περιοχών της χώρας μας στην Ρώσικη τουριστική αγορά.
Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα σε έναν δημότη του δήμου Βοίου, ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έτσι ώστε να υπάρξει κάτι αντίστοιχο και στο Βόιο? Ας μην ξεχνά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ότι ΚΑΙ το Βόιο έχει πέτρινα γεφύρια, παλιές εκκλησίες, μουσεία, αρχοντικά και το ίδιο αντικείμενο ενασχόλησης (στην μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού) το οποίο είναι η γούνα.
Τι ενέργειες έχουν γίνει από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης σε συνεργασία με το Δημοτική αρχή του Δήμου Βοίου για την ουσιαστική τουριστική αναβάθμιση του Δήμου Βοίου , ο οποίος είναι από τους δήμους με τη μεγαλύτερη ανεργία στη Δυτική Μακεδονία;
Η Περιφερειακή αρχή όχι μόνο δεν έχει κάνει κάτι για την ανάδειξη του τουρισμού στο δήμο Βοίου, αλλά αντιθέτως το μόνο που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια με την ανοχή του Δήμου Βοίου είναι με το δίκτυο της ύδρευσης που κατασκευάζεται, η πρωτεύουσα του Δήμου να γίνει η πρωτεύουσα της λακούβας! Εδώ και δύο χρόνια η Σιάτιστα έχει καταντήσει η πόλη της λάσπης, της λακούβας και της σκόνης!!
. Η Περιφέρεια με τη συνενοχή του δήμου όχι μόνο δεν φέρνουν νέους τουρίστες αλλά αντιθέτως έμμεσα διώχνουν και τους λιγοστούς που έρχονται.
Σε ότι αφορά το δήμο θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να δώσει ξεκάθαρη απάντηση εάν πιστεύει στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στο δήμο μας ή όχι?
Τι ενέργειες έχει κάνει η Δημοτική αρχή και συγκεκριμένα ο ίδιος ο Δήμαρχος – ο οποίος έχει αναλάβει ο ίδιος προσωπικά τον τομέα του σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης – έτσι ώστε να δώσει πνοή στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας και να δουν επιτέλους μια άσπρη μέρα οι επιχειρήσεις του δήμου μας που ασχολούνται με τον τουρισμό (ξενοδοχεία, εστιατόρια, επισκέψιμα κελάρια , οινοποιεία κτλ).?
Το μόνο που έχει γίνει από πλευράς δημοτικής αρχής είναι να συμμετέχει ο δήμος σε δυο εκθέσεις (filoxenia και Greek tourism 2016) χωρίς κανένα στόχο, χωρίς κανένα μετρήσιμο αποτέλεσμα, χωρίς κανένα αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και στην τουριστική ανάπτυξη του δήμου μας.
Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι οι αρμόδιοι ότι η ανάπτυξη στο δήμο μας δεν είναι η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών. Η ανάπτυξη στο δήμο μας είναι η δημιουργία τουριστικών υποδομών, η επένδυση στον τουρισμό. Είναι μονόδρομος και χωρίς εξωστρέφεια ο τόπος μας δεν πρόκειται να ανακάμψει και είναι καταδικασμένος ο πληθυσμός να γηράσκει , εφ’ όσον η νέα γενιά φεύγει γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας και κανένα όραμα για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.
ΜΑΓΙΑΓΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βοίου