Το Ιδιαίτερο έθιμο των ‘‘αερόστατων’’ την Καθαρά Δευτέρα στον Πεντάλοφο Βοΐου-Πως Κατασκευάζονται(Βίντεο)

Αερόστατο: Η λέξη μαρτυρείται για πρώτη φορά γύρω στα 1850. Προέρχεται απο τις λέξεις ΑΕΡΑΣ και ΣΤΑΜΟ (ίστημι του ρήματο ίσταμαι που σημαίνει κάνω κάτι να μείνει όρθιο..
Εθιμο παρα πολύ παλιο. Οι παππούδες δεν γνωρίζουν το πότε εμφανίστηκε αυτό το έθιμο στον Πεντάλοφο.
Οι Πενταλοφίτες μαστόροι πολυταξιδεμένοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πιθανώς είδαν κάπου αυτό το έθιμο και το μετέφεραν και στον Πεντάλοφο. Συναντάτε τέτοιο έθιμο στο Λεωνίδιο και στην Αρκαδία, με την διαφορά οτι αυτό γίνεται την ημέρα της Ανάστασης.
Καθιέρωθηκε το πέταγμα του αερόστατου την Καθαρά Δευτέρα, λόγω του ότι τα ‘μπουλούκια ‘ των μαστόρων ήταν ακόμα στο χωριό. Τα ΄μπουλούκια’ των μαστόρων ξεκινούσαν για την ξενητιά στο τελος Μαρτίου μέχρι και του Αγίου Γεωργίου.

Πως κατασκευάζεται;
Το συνηθισμένο αερόστατο φτιάχνεται με 16 χάρτινες κόλλες. Το χαρτί πρέπει να είναι πολύ λεπτό για να είναι ελαφρύ. Αλλιώς το αερόστατο πέφτει και καίγεται. Οι κόλλες είναι ποικίλου χρώματος ώστε η κατασκευή να είναι πολύχρωμη και χαρούμενη. Το άνοιγμα κάτω διατηρείται ανοικτό με ένα είδος “τσέρκι” από λεπτό καλάμι πάνω στο οποίο δένεται σταυρωτά ένα σύρμα. Το σύρμα χρησιμεύει για να στερεωθεί ένα πανί (στουπί) βουτηγμένο σε λάδι και πετρέλαιο που η φωτιά του θα θερμάνει το αερόστατο ώστε να απογειωθεί. Τα αερόστατα φθάνουν πολύ ψηλά πάνω από τα χίλια μέτρα, και αν τα παρασύρει ο αέρας μπορεί να φθάσουν και μέχρι την Κορυφή. Μόλις όμως σβήσει το πανί το αερόστατο κρυώνει και πέφτει.

Τοποθετούμε στο πάτωμα τις 8 κόλλες (διαστάσεων 50Χ70 cm) σχήμα αριστερά, και τις ενώνουμε με κόλλα φτιαγμένη από αλεύρι και νερό ώστε να σχηματιστεί ένα ορθογώνιο όπως το δεξιό σχήμα.
επαναλαμβάνουμε ξανά ώστε να έχουμε 2 χάρτινα ορθογώνια, τα οποία ενώνουμε στα πλάγια ώστε να σχηματιστεί ένας κύλινδρος ανοικτός και από τις δύο μεριές.
Κόβουμε με ένα ψαλίδι τη μιά μεριά του κυλίνδρου ώστε να αποκτήσει πιο αεροδυναμικό σχήμα και το κολλάμε με αλευρόκολλα ώστε να κλείσει αεροστεγώς η μια μεριά
Για να διατηρείται ανοικτό η κάτω μεριά ράβουμε με κλωστή μια στεφάνη από λεπτό καλάμι πάχους 1cm

 

Ένα παλιότερο μας βίντεο με τον τρόπο κατασκευής του Αερόστατου

 

 

Καθαρά Δευτέρα 2016 στον Πεντάλοφο Βοΐου

Σας προσκαλούμε για μια ακόμη χρονιά να απολαύσετε το μοναδικό έθιμο του πετάγματος των αερόστατων στον πανέμορφο Πεντάλοφο Κοζάνης. Το έθιμο αυτό είναι μοναδικό στην περιοχή μας αλλά και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο ειδικά τη συγκεκριμένη ημέρα. Οι ρίζες του βρίσκονται πολύ βαθιά και η κατασκευή τους περνά από γενιά σε γενιά.
Ταυτόχρονα με το έθιμο θα προσφέρεται φασολάδα και άλλα νηστήσιμα μαζί με μουσική από παραδοσιακή ορχήστρα και κρασί.
Ελάτε να περάσουμε όμοφα σ’ αυτόν τον υπέροχο τόπο!
Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου – Δήμος Βοΐου
Πρόγραμμα Αποκρεών
Κυριακή 13/3: Άναμμα Καψαλιάς στην πλατεία Λότζια με αποκριάτικα τραγούδια, παραδοσιακή ορχήστρα και δωρεάν τραχανά και κρασί.
Καθαρά Δευτέρα 14/4: Πέταγμα αερόστατων και προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων και φασολάδας υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.
Σας περιμένουμε!