«Τυχερός αυτός που διδάχτηκε ιστορία» Της Βιολέττας Μπούσιου

Από τον Κλήμη Αλεξανδρείας, έναν από τους μεγαλύτερους εκκλησιαστικούς πατέρες που έζησε στα τέλη του 2ου αι., διασώζεται η φράση του Ευριπίδη «Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν».
«Όλβιοι» λοιπόν και όσοι από μας αποφασίσουν να διδαχθούν από τον συντοπίτη μας Απόστολο Ι. Παπαδημητρίου, μέσα από τις ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ (ΤΟΜΟΣ Γ΄), όλα τα γεγονότα του προηγούμενου αιώνα, που σημάδεψαν την περιοχή μας, όπως αυτά μεταφέρονται αυτούσια από τις πηγές στις 476 σελίδες του βιβλίου του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με τη χορηγία των Φιλοπάτριδων Γρεβενιωτών.
Η εικοσιπενταετής έρευνα του Διπλωματούχου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Απόστολου Παπαδημητρίου, είναι τόσο συστηματική και εκτενής που, κάποιες φορές, καταφέρνει να δημιουργεί στον αναγνώστη το συναίσθημα «του αυτόπτη μάρτυρα.»
Έτσι, ενώ οι πληροφορίες που καταγράφονται στο βιβλίο του είναι πολλές, η αφήγηση είναι πάντα τόσο λιτή και ουσιαστική, που δεν κουράζει καθόλου τον αναγνώστη. Απεναντίας, απαντά εγκαίρως στις απορίες του και, ταυτόχρονα, παρουσιάζει σ’ αυτόν όλες τις εκδοχές των γεγονότων.
Η ρουμανική προπαγάνδα, οι κινήσεις και οι συγκρούσεις των αντάρτικων σωμάτων, το κίνημα των Νεοτούρκων, οι ληστοσυμμορίες, οι διώξεις χριστιανών, η δράση των ντόπιων οπλαρχηγών, ο εθνομάρτυς Αιμιλιανός, η πολιτική δράση του Γεωργίου Μπούσιου, ο ένοπλος μακεδονικός αγώνας και η απελευθέρωση των Γρεβενών, είναι ορισμένα μόνο από τα περιεχόμενα του τρίτου τόμου της Τοπικής Ιστορίας του.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι η προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων από τον συγγραφέα γίνεται πάντα με μεγάλο αίσθημα ευθύνης. Ο κ. Παπαδημητρίου αναζητεί την αλήθεια αλλά, ταυτόχρονα, αποφεύγει την εμπάθεια. Καταγράφει τις αντίθετες απόψεις για τα ιστορικά γεγονότα και, κατόπιν, ο ίδιος τοποθετείται κριτικά απέναντι σ’ αυτά με μεγάλη διάκριση.
Η αλήθεια είναι ότι όποιες εικόνες ή όποια ακούσματα και αν έχει κάποιος από το πικρόγλυκο αυτό κομμάτι της ιστορίας μας, θα βρει στις «Σελίδες Ιστορίας των Γρεβενών» αναμφίβολα μια απάντηση στο δικό του γιατί και στο πως… Είθε λοιπόν, το νέο βιβλίο του κ. Παπαδημητρίου να είναι καλοτάξιδο και να εμπλουτίσει όλες τις σχολικές μας βιβλιοθήκες.
Άλλωστε ο κ. Παπαδημητρίου, με τη ολοκλήρωση του έργου του «ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ» αφήνει στον τόπο καταγωγής του και σε όλους εμάς – που αγνοούμε «κατά το μάλλον ή ήττον» την ιστορία του τόπου μας- τη σημαντικότερη παρακαταθήκη, αφού «Φως της αλήθειας, μάρτυρας των καιρών, δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία.»
Κλείνοντας, ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Απόστολο Ι. Παπαδημητρίου, για την ανιδιοτελή και μακροχρόνια προσφορά του σ’ αυτόν τον τόπο, και του ευχόμαστε «καλή συνέχεια» με υγεία και μακροημέρευση.