Gates of Memory Festival-Χρυσαυγή Βοΐου 1 με 4/8/2019

To Gates of Memory festival είναι απόπειρα να διασωθούν στοιχεία της παράδοσης και  των νοοτροπιών του τόπου μέσα από το πρίσμα της τέχνης και της εκπαίδευσης που αυτή την χρονιά  θα πραγματοποιηθεί στον παραδοσιακό οικισμό Χρυσαυγή Βοίου κατά το διάστημα 1-4 Αυγούστου 2019.

Οι δράσεις του φεστιβάλ χωρίζονται σε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές.  Άξονας είναι μύθοι, θρύλοι και  αληθινές ιστορίες, μουσικά ακούσματα και πολυφωνίες από την περιοχή του Βοΐου και της Ηπείρου. Οι δραστηριότητες του φεστιβάλ θα ξεκινήσουν αρχές Ιουνίου με το εκπαιδευτικό μέρος και θα ολοκληρωθούν 3 και 4 Αυγούστου με το πολιτιστικό μέρος.

Το βράδυ της πρώτης μέρας του φεστιβάλ, στον υπαίθριο χώρο, στις όχθες του Μαγεριώτικου ποταμού, πλάι στο νερόμυλο, τους καταρράκτες και το παλιό γεφύρι, συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εθελοντές, καλλιτεχνική ομάδα και κοινό θα διανυκτερεύσουν κάτω από τα αστέρια ακούγοντας τα μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας να αφηγούνται – διηγούνται μύθους και θρύλους όπως θα προκύψουν από την έρευνα. Μύθοι και θρύλοι από όλες τις άκρες της γης, ιστορίες που πέρασαν από στόμα σε στόμα. Δύο ειδικοί καλεσμένοι από τη γύρω περιοχή, ένας παππούς και μια γιαγιά θα μοιραστούν, επίσης, μαζί μας ιστορίες της περιοχής, για τα στοιχειά, τους αλαφροΐσκιωτους, τους νεκρούς που ζωντανεύουν, για ανεκπλήρωτες αγάπες. Το κλίμα θυμίζει της ιστορίες της γιαγιάς μπροστά στο τζάκι. Κι όλα αυτά περιμένοντας την ανατολή της πανσέληνου, στο χώμα, πλάι στο ποτάμι, σε χρόνο άχρονο.

Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί η παράσταση στο χώρο. Η παράσταση αφορμάται από το θρύλο του γεφυριού της Κλειδωνιάβιστας, στην περιοχή της Κόνιτσας, και το φονικό που γίνηκε από το Μάνθο Σκούρα στον Πέτρο Δελή γιατί δεν έδινε τη θυγατέρα του για γυναίκα του και από το θρύλο του Κωνσταντή από την ευρύτερη περιοχή του Άνω Βοΐου. Και οι δύο αυτές ιστορίες έχουν το ίδιο εξωτερικό περιβάλλον, ποτάμι, νερό, πετρογέφυρο, φύση. Μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών θα πλαισιώσει την παράσταση, ηθοποιοί, τραγουδιστές, παραδοσιακά συγκροτήματα, εικαστικοί κ.ά. Ήδη πριν από την παράσταση οι καλλιτέχνες θα βρίσκονται ανάμεσα στο κοινό. Καλλιτέχνες, εθελοντές και συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τον κόσμο. Μπουκετάκια με βασιλικό, δυόσμο και λεβάντα θα δίνονται στο κοινό, ξύλινα σταυρουδάκια και άλλα συμβολικά μικρά αντικείμενα.

Θα επικοινωνούν μαζί τους ρωτώντας τους πληροφορίες για το πότε θυμούνται την τελευταία ιστορία που τους μοιράστηκε κάποιος ή μια ανάμνηση από τον παππού και την γιαγιά και πολλά άλλα.  Οι πληροφορίες αυτές θα καταγράφονται. Κατά τη διάρκεια της παράστασης η αφηγήτρια  θα δίνει τις πληροφορίες αυτές στο κοινό, θα αναφέρεται ή θα συνδέει τη δράση με τις αναμνήσεις…. Και οι πόρτες της μνήμης ανοίγουν….

 Αφού θα ολοκληρωθεί η παράσταση θα μεταβούμε στην πλατεία του χωριού να παρακολουθήσουμε παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς, όπου θα δώσουν και το έναυσμα για το καθιερωμένο ετήσιο παραδοσιακό γλέντι (-πανηγύρι) στην πλατεία του χωριού.

Την Τρίτη και τελευταία μέρα ολοκληρώνονται όλες οι δράσεις του φεστιβάλ με «Το σεντούκι της γιαγιάς». Συμμετέχοντες και εθελοντές θα μεταβούν στα γύρω χωριά του Άνω Βοΐου, να συνομιλήσουν με τους ντόπιους, να καταγράψουν καινούριες ιστορίες, και να ανοίξουν σεντούκια – Πόρτες της μνήμης, γιαγιάδων φωτογραφίζοντας τους θησαυρούς.  Έρευνα και καταγραφή υλικού παρακαταθήκη για την επόμενη διοργάνωση του φεστιβάλ.