ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ ΒΟΪΟΥ:ΕΦΗΜΕΡΙΣ “ΤΟ ΒΟΪΟΝ” ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 1

Στις 23 Νοεμβρίου του 1930 και ημέρα Κυριακή, κυκλοφορεί για πρώτη φορά στον Πεντάλοφο Βοΐου, η δεκαπενθήμερη εφημερίδα με την ονομασία ” ΤΟ ΒΟΪΟΝ” .
Η Εφημερίδα συντάσσεται και εκδίδεται,στο Πεντάλοφο ,και ιδιοκτήτης- διευθυντής της, είναι ο Κ.Πατουργιάς.

Στο αρχικό φύλο της πρώτης αυτής εφημερίδας που κυκλοφόρησε στις 23-9-1930, ο συντάκτης της, αναφέρει στο πρώτο του άρθρο με τον τίτλο “ΕΠΙ ΤΙ ΕΚΔΟΣΕΙ ΜΑΣ” το λόγο της ύπαρξης και της έκδοσης αυτής της εφημερίδας.

Χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι η εφημερίδα, θα είναι αρωγός,και θα ταχθεί,στο πλευρό των κατοίκων του Πενταλόφου και της γύρω
περιοχής,λόγο της τότε δύσκολης κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης που υπήρχε. Ας μην ξεχνάμε την μεγάλη οικονομική κρίση,το λεγόμενο Κράχ, που είχε ξεσπάσει το 1929 στην Αμερική και είχε εξαπλωθεί, σε όλον τον κόσμο.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρει, ότι η εφημερίδα,θα αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο, ένα μέσο πίεσης των Πολιτευτών της περιοχής,ούτως ώστε να πραγματοποιούν,τις προεκλογικές τους εξαγγελίες και δεσμεύσεις, σε ζητήματα ζωτικής σημασίας για τον Πεντάλοφο, και την γύρω από αυτόν περιοχή,θεωρώντας ότι αυτό είναι και η υποχρέωση του ως εκδότη αυτής της εφημερίδας.

Επίσης αναφέρει ότι η εφημερίδα “ΤΟ ΒΟΪΟΝ” θα είναι ένα μέσον για να ενημερώνονται,για τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή του Πενταλόφου ,και οι Πενταλοφίτες πατριώτες τους, που ζούνε στο εξωτερικό.

Η εφημερίδα κυκλοφόρησε μέχρι και το 1934, αλλά λόγο της τότε γενικής οικονομικής κατάστασης σταμάτησε να εκδίδεται.
Σήμερα σώζονται, 38 αντίτυπα, που φυλάσσονται στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πεντάλοφου.


Η Ιστοσελίδα μας, ονομάζεται και αυτή “ΤΟ ΒΟΪΟΝ” ή www.tovoion.com

Εμείς γνωρίζαμε για την ύπαρξη της εφημερίδας στον Πεντάλοφο Βοΐου,και απλά όταν ξεκινήσαμε, την δημιουργία της ιστοσελίδας μας δανειστήκαμε το όνομα.

Σήμερα στις 8 Σεπτεμβρίου που βρεθήκαμε στο Πεντάλοφο, από τον Σύλλογο μας έδωσαν τα αντίγραφα της εφημερίδας, για να τα ψηφοποιήσουμε και να τα αναρτήσουμε τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα μας.

Σήμερα θα αναρτήσουμε σε δύο κομμάτια το πρώτο φύλλο.

 

 

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΟ ΒΟΪΟΝ ΤΕΥΧΟΣ Α