Φωτοδιαδρομή: Η Πεντάβρυσος Καστοριάς 26 Νοεμβρίου 2017

Πεντάβρυσο – Καστοριάς

Το χωριό Πεντάβρυσο ή Πεντάβρυσος Καστοριάς βρίσκεται σε απόσταση 14 χιλιομέτρων ΝΔ από την πόλη της Καστοριάς, σε υψόμετρο 790 μέτρων και έχει πληθυσμό 662 κατοίκους (με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2001). Το Δ.Δ Πενταβρύσου υπάγεται στον Δήμο Καστοριάς.

Από την ανεύρεση διαφόρων αρχαιοτήτων μαρτυρείται η ύπαρξη ρωμαϊκού οικισμού στο ισοπεδωμένο σήμερα ύψωμα «Άγιος Σπυρίδωνας», σε απόσταση ενός μόνο χιλιομέτρου από το σημερινό χωριό[1]. Στην Πεντάβρυσο, το καλοκαίρι του 1999, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους το αρχαιότερο επιτύμβιο ανάγλυφο της Άνω Μακεδονίας και ένα από τα καλύτερα κλασικά έργα (με γυναικεία μορφή) που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί σ` ολόκληρη τη μακεδονική επικράτεια.

Ο Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος του χωριού διοργανώνει κάθε Ιούλιο εκδηλώσεις στο βουνό Προφήτης Ηλίας. Από αθλητική άποψη δραστηριοποιείται η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, που αγωνίζεται στην Α΄ ερασιτεχνική κατηγορία του πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Καστοριάς. Το μεγαλύτερο όμως γεγονός στο χωριό είναι οι πολιτιστικές δραστηριότητες του Δεκαπενταύγουστου με έμφαση στις ποντιακές παραδόσεις. Τις δραστηριότητες αυτές διοργανώνει κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ο Πόντος» με αποκορύφωμα το διήμερο (συνήθως) γλέντι προσελκύοντας κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ξεπερνάει τις 5 με 6 χιλιάδες σε αριθμό.

Το Δημοτικό διαμέρισμα Πενταβρύσου αριθμούσε 721 κατοίκους το 2001. Συναποτελείται από

το ‘Πεντάβρυσο [ 662 ], έδρα.
το Υψηλό [ 59 ] , σε υψόμετρο 840 μ.

Πληροφορίες από το https://el.wikipedia.org

Φωτογραφίες www.tovoion.com