Φωτοδιαδρομή : Λίμνη Χειμαδίτιδα-Βαρικό Φλώρινας-Κλεισούρα Καστοριάς 7/9/2020

Η λίμνη Χειμαδίτιδα

Η λίμνη Χειμαδίτιδα πέρνει τα πλεάζοντα νερά της Ζάζαρης και τα δίκας της πλεάζοντα νέρα μέσω του καναλίου του Αμύντα καταλήγουν στην λίμνη των Πέτρων.

Η λίμνη Χειμαδίτιδα είναι μεγαλύτερη από την λίμνη Ζάζαρη, με έκταση 10,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο μήκος 6,3 χιλιόμετρα. Είναι όμως ρηχότερη, με το μέσο βάθος της να μην ξεπερνά το ένα μέτρο και το μέγιστο τα 2,5 μέτρα. Έχει εκτεταμένες ελώδεις εκτάσεις και το 70-80% της λίμνης καλύπτεται απο καλαμιώνες.Δέχεται πίεσεις απο αστικές και γεωργικές δραστηριώτητες και είναι ευτροφική.Πήρε την ονομασία της λόγω τον χειμαδίων που βρίσκονται βορείο δυτικά και εκεί ξεχειμωνίζαν με τα κοπάδια οι κάτοικοι του Λεχόβου.Στην Χειμαδίτιδα ζουν σπάνια είδη πουλιών, από τα οποία 100 είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι εδώ αναπαράγεται, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Ελλάδα, η βαλτόπαπια με εξήντα ζευγάρια, η οποία είναι παγκόσμιο απειλούμενο είδος.

Ακόμη στην λίμνη φιλοξενούνται 12 είδη θηλαστικών, 7 ερπετών, 7 είδη αμφίβιων και ψαριών.

Βαρικό Φλώρινας

Το Βαρικό βρίσκεται στα όρια των νομών Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης στους πρόποδες του όρους Βέρνου και ΝΔ. της λίμνης Χειμαδίτιδας. 
Απέχει 41 χλμ. Α. από την Καστοριά και 29 χλμ. ΝΔ. από το Αμύνταιο[3]. 
Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, φημίζεται μάλιστα για την ποικιλία των φασολιών που καλλιεργεί καθώς και για την ιτιόβεργα, από την οποία οι ντόπιοι καλαθοπλέκτες κατασκευάζουν πανέμορφα καλάθια. 
Στο χωριό δραστηριοποιείται Πολιτιστικός Σύλλογος που ιδρύθηκε το 1983 και διαθέτει 4 χορευτικά τμήματα, τμήματα ζωγραφικής, χειροτεχνίας, καλαθοπλεκτικής, καράτε διοργανώνει κάθε χρόνο το τοπικό Καρναβάλι[4]. 
 Από τον Ιανουάριο του 2016 λειτουργεί η βιβλιοθήκη του Δικτύου Εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε δράση» (Journalists Acting) στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Βαρικού, που δημιουργήθηκε με τη συνδρομή εταιρειών, του Δήμου Αμυνταίου, την Κοινότητα Βαρικού και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Βαρικού[5]. 

Το χωριό μέχρι το 1926 ονομαζόταν Μόκραινη οπότε και μετονομάστηκε σε Βαρικό, ενώ μεταξύ 1941 και 1942 αποσπάται και προσαρτάται μεταξύ των νομών Φλωρίνης και Καστοριάς[6]. Από το 2010, σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί την τοπική κοινότητα Βαρικού που ανήκει στη δημοτική ενότητα Βαρικού του Δήμου Αμυνταίου και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 638 κατοίκους[7].  Πληροφορίες από  https://el.wikipedia.org/

Κλεισούρα Καστοριάς

Η Κλεισούρα  είναι χωριό της Καστοριάς στην Δυτική Μακεδονία. Η Κλεισούρα αποτελεί μια ιστορική και σημαντική κωμοπόλη του βλάχικου ελληνισμού που ανέδειξε πολλά ιστορικά πρόσωπα κατά την εποχή της ακμής της. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, στην είσοδο των ομώνυμων στενών, 34 χλμ. ανατολικά της Καστοριάς. 
Βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 1.172 μ.[1] στους πρόποδες του όρους Μουρίκι, ορεινού όγκου του Ασκιού, σε στρατηγική θέση και σε κατάφυτη περιοχή.[2] 
Ο σημερινός οικισμός, αισθητά μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν που άγγιζε τους 7.000 κάτοικους, φτάνει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή τους 559 κατοίκους.

Η Κλεισούρα υπήρξε μία από τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν με τον σκληρότερο τρόπο τα γερμανικά αντίποινα κατά τη διάρκεια της κατοχής. 
Οι επιπτώσεις της σφαγής της Κλεισούρας, όπως ονομάστηκε η ανθρώπινη αυτή τραγωδία, σε συνάρτηση με την μεταβολή των εμπορικών δρόμων που ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα με την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου, προκάλεσαν την παρακμή της κωμόπολης. Σήμερα οι προοπτικές ανάπτυξης του οικισμού, στηρίζονται κυρίως στην τόνωση του τουρισμού και της παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων. 
Η ιστορία της, σε συνδυασμό με τις επιβλητικές εκκλησίες και τα εναπομείναντα αρχοντικά της, μένουν να θυμίζουν το λαμπρό παρελθόν αυτής της ιστορικής κωμόπολης.