Φωτοδιαδρομή: Πληκάτι Κόνιτσας 31/10/2022

Σ’ ένα μοναδικό φυσικό τοπίο σε κατάφυτες τοποθεσίες με δασωμένες πλαγιές και άφθονα νερά στους πρόποδες του Γράμμου στέκει σαν αετοφωλιά ένα από τα πιο ξακουστά Μαστοροχώρια της Ηπείρου το ΠΛΗΚΑΤΙ. Ένα χωριό με μεγάλη ιστορία που ξεκινάει περίπου  πριν 1000 χρόνια  ίσως και παλαιότερα. Το Πληκάτι ήταν και  είναι χτισμένο στις υπώρειες του Γράμμου , σε υψόμετρο 1240 μέτρα . Ανατολικά υψώνετε το ήμερο και δασωμένο με οξιές βουνό Καρδάρι – Σταυρός – Λιούκου, στα βόρεια  βρίσκεται η χορταριασμένη Σκάλα και η κορυφή 2520 που είναι  η ψηλότερη του Γράμμου, δυτικά υψώνετε το συγκρότημα Μαύρη Πέτρα – Ρασδόλι – Μαύρα και ο δρυμός Σκοτάδι. Ανάμεσα τους απλώνετε μια αρκετά μεγάλη και  γόνιμη κοιλάδα την οποία διαρρέουν τρία μεγάλα ποταμιά που πηγάζουν από τις πολυάριθμες πηγές των γύρω βουνών. Τα δροσερά νερά ποτίζουν την περισσότερη έκταση της κοιλάδας και παλιότερα τροφοδοτούσαν τους τρεις υδρόμυλους, τα πέντε μπατάνια και τις τρεις νεροτριβές.

Σε όλη την έκταση του χωριού οργιάζει το πράσινο από άγρια πλατάνια, οξυές, πανύψηλα και μυρωμένα έλατα και πεύκα, σφενδάμια, γράβους, κέδρα, κρανιές, αγριοκερασιές, αγριογκορτσιές, αγριομηλιές και όλα τα είδη των αγκαθιών από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο, από αγριολούλουδα ως αγράμπελη.

            Υπάρχει τόση αφθονία άνοιξη, καλοκαίρι, ώστε η φύση να μοιάζει και να είναι ένας απέραντος ανθόκηπος.

Το Πληκάτι υπήρξε κοιτίδα μαστόρων και μητρόπολη μαστοροχωριών.

Περισότερα Εδώ : https://www.plikati.gr/index.htm

Φωτογραφίες : www.tovoion.com

Και 2 Πανοραμικές που έχουμε αναρτήσει στο facebook

https://www.facebook.com/photo?fbid=5520906091311995

https://www.facebook.com/photo?fbid=5520906091311995

Το βίντεο θα ετοιμαστεί σε λίγη ώρα και θα ανέβει στο κανάλι μας στο youtube : https://www.youtube.com/channel/UC0sWNmAlXFYDCCVrhCMQkaQ