Φωτοδιαδρομή Στο Πέτρινο Γεφύρι στις Μπιστιριές της Βελανιδιάς Βοΐου 13-9-2106

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεωργίου Τσότσου «Τα Πέτρινα Γεφύρια του Βοΐου»

Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια της επαρχίας Βοΐου αποτελούν σημαντικά μνημεία της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής. Η έρευνά τους μπορεί να συμβάλει στη μελέτη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, της λαογραφίας, της ιστορικής γεωγραφίας και στην ολοκλήρωση της γνώσης μας για την τοπική ιστορία της περιοχής. Τα περισσότερα γεφύρια βρίσκονται
στο νότιο τμήμα της επαρχίας, στις μαιανδροειδείς δασώδεις χαραδρώσεις που σχηματίζει η Πραμόρτσα, παραπόταμος του Άνω Αλιάκμονα και τα ρέματα που χύνονται σε αυτήν.

Μαζί με τα αντίστοιχα της γειτονικής περιοχής των Γρεβενών, είναι τα αξιολογότερα σε όλο το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας.

Μέσα σε ωραιότατα φυσικά τοπία, σε απότομα φαράγγια ή σε απλωτές καταπράσινες κοιλάδες, συμπληρώνουν με την παρουσία τους την ομορφιά του βοϊάτικου τοπίου.

Τα περισσότερα κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, κυρίως κατά τον 180 και 190 αιώνα, ως αποτελέσματα της δράσης τοπικών παραγόντων. Χρηματοδότες και χορηγοί ήταν οι χριστιανικές τοπικές αυτοδιοικήσεις (μουχταροδημογεροντίες), οι μουσουλμάνοι τοπάρχες, το αρματολίκι, οι εκκλησιαστικές αρχές, φιλογενείς απόδημοι, ακόμα και ληστές, εφ” όσον η κατασκευή ενός γεφυριού θεωρούνταν ως ένα κατ” εξοχήν χρήσιμο και θεάρεστο έργο. Κατά την εποχή εκείνη τα γεφύρια ήταν τα κλειδιά των συγκοινωνιών και ως τέτοια έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του Βοϊώτη ξενιτεμένου, ο οποίος αποδημούσε είτε ως οικοδόμος, είτε ως έμπορος, είτε ως κτηνοτρόφος.

Το γεφύρι στην Βελανιδιά Βοΐου

Βρίσκεται νότια του χωριού Βελανιδιά, στη θέση Μπιστιριές, στον παλιό δρόμο προς το Τσοτύλι.

Είναι μονότοξο, με μήκος 9 μ., πλάτος 3,50 μ. και ύψος 5,60 μ. Η εποχή κτισίματός του είναι άγνωστη. Παρουσιάζει μεγάλες φθορές και αποκολλήσεις λίθων.