Φωτοδιαδρομή Στο Φαράγγι της Πορτίτσας και το Πέτρινο γεφύρι 22-10-2014

O νομός Γρεβενών δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για όσους τον έχουν επισκεφθεί κι έχουν αναζητήσει τις ομορφιές του.

Το φαράγγι βρίσκεται στο χωριό Σπήλαιο και το συνθέτουν δύο τεράστιοι αντικρυστοί βράχινοι όγκοι, ύψους περίπου 150 μέτρων έκαστος, ίσως και περισσότερο. 

Ανάμεσα στα βουνά Σπηλαίου και Λυκότρυπας δημιουργείται η κοιλάδα Κανάβη. Η ευχάριστη αγκαλιά της κοιλάδας με τα νερά του ορεινού ρέματος να κυλούν νωχελικά ανάμεσα σε κροκάλες και πλατάνια, ημερεύει τη σκληρότητα της ορεινής γης.

Η διαδρομή από τον οικισμό του Σπηλαίου μέχρι το φαράγγι γίνεται είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο και διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά της ώρας. Στην είσοδο, το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι, υποδέχεται τους επισκέπτες και δείχνει το δρόμο στα νερά του Περιβολιώτικου ρέματος, ώστε να διασχίσουν το φαράγγι και να ενωθούν στη συνέχεια με τα νερά του Σμιξιώτικου ρέματος που κατεβαίνουν από το Βορρά, και να δημιουργήσουν έτσι, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, τον Βενέτικο ποταμό,  που είναι παραπόταμος του Αλιάκμονα, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος Ελληνικός ποταμός (μήκος 297 χιλιόμετρα).

Η θέα καθώς πλησιάζουμε στο φαράγγι μοιάζει με χολυγουντιανό σκηνικό ταινίας εποχής και το γεφύρι που δεσπόζει ακριβώς μπροστά στην είσοδο, απογειώνει την ήδη εντυπωσιακή εικόνα της Πορτίτσας.

Το φαράγγι έχει συνολικό μήκος περίπου πεντακόσια μέτρα και τα νερά στο μεγαλύτερο τμήμα του, φτάνουν σε τέτοιο ύψος, που σου επιτρέπουν (ανάλογα με την εποχή φυσικά) να το διασχίσεις άνετα. Στο μέσο του φαραγγιού όμως, εκεί όπου οι κάθετοι βράχοι πλησιάζουν αρκετά ο ένας τον άλλο, το νερό γίνεται ορμητικό και τα πράγματα δυσκολεύουν.

Το Γεφύρι Πορτίτσας και το Φαράγγι Πορτίτσας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της περιοχής σχεδόν τριακόσια χρόνια. Το γεφύρι της Πορτίτσας, δικαιολογημένα είναι το δημοφιλέστερο γεφύρι του νομού Γρεβενών, λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται και  έφερνε σε επικοινωνία το Σπήλαιο και το Μοναχίτι.

 Κατασκευάστηκε το 1743, έχει συνολικό μήκος περίπου 35 μέτρα και το μέγιστο ύψος του πλησιάζει τα 8 μέτρα. Οι μαστόροι του, διάλεξαν το σημείο στην είσοδο του φαραγγιού, στο οποίο η κοίτη του Περιβολιώτικου ποταμού στενεύει, προκειμένου να σηκώσουν το γεφύρι και να αποτυπώσουν με αυτόν τον τρόπο διαχρονικά την τέχνη της εποχής τους.