Φωτοδιαδρομή: Ταξιάρχης Γρεβενών 24/1/2022

Ο Ταξιάρχης Γρεβενών είναι χωριό του νομού Γρεβενών, πλησίον της παλαιάς εθνικής οδού Κοζάνης Γρεβενών, σε υψόμετρο 640μ[.
Το χωριό έφερε αρχικά την σλαβική ονομασία Κουσκό, επίσης Κοσικό ή Κοχισκό  και μετονομάστηκε σε Ταξιάρχης το 1925. 
Φέρεται ότι πήρε την ονομασία του από την παρακείμενη μονή των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Ο οικισμός βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Αλιάκμονα πλάι στο δημόσιο δρόμο Γρεβενών-Κοζάνης.

Η ιστορία του χωριού και οι παραδόσεις σχετικά μ’ αυτό (Κουσκό) αφορούν μετακινήσεις, αγοραπωλησίες, απελευθερώσεις. Αναφέρεται ότι η αρχική του θέση δεν ήταν εδώ που βρίσκεται σήμερα αλλά στα Καλύβια. Επί Τουρκοκρατίας υπήρξε κεφαλοχώρι (1764) αργότερα όμως το 1824, οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το πουλήσουν στο Μπέη της περιοχής, ξαναγοράζοντάς το λίγα χρόνια μετά, το 1842, οπότε και το χωριό ξανάγινε και παρέμεινε κεφαλοχώρι ως το 1912. Τότε όλη η περιοχή απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό ζυγό. Οι κάτοικοί του είναι ντόπιοι.

Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1815)

Η  Μονή Ταξιαρχών βρίσκεται δυτικά και σε απόσταση 300 μ. περίπου από τον οικισμό. Η μονή ιδρύθηκε στα ερείπια παλιότερου μοναστηριού. Στη σημερινή του μορφή το μοναστήρι ανήκει στον 19ο αιώνα. Το συγκρότημα σώζεται στο σύνολό του. Στο κέντρο της εσωτερικής αυλής υπάρχει το καθολικό με τη λιτή του. Στη Β. και Ν. πλευρά υπάρχουν τα κελιά, το αρχονταρίκι, διάφοροι βοηθητικοί χώροι, το βορδοναρείο, το φωτάναμα και ο φούρνος.

Περισσότερα για το άρθρο εδώ: https://www.visit-grevena.gr/points-of-interest/religious-tourism/moni-taxiarxon/

Φωτοδιαδρομή: www.tovoion.com