Φωτοδιαδρομή : Τεχνητή Λίμνη Βράχου, Βράχος, Όντρια, Λάγκα -Δήμου Άργους Ορεστικού 27 Μαρτίου 2019

Φράγμα Βράχου

Με αρχικό στόχο την επίλυση τον προβλημάτων ύδρευσης και άρδευσης, αλλά με απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός μοναδικού χώρου αναψυχής και ήπιας μορφής τουριστικής ανάπτυξης, δημιουργήθηκε και λειτουργεί η τεχνητή λίμνη Βράχου Καστοριάς. Σε ένα μαγευτικό και παράλληλα αλπικό τοπίο, σε υψόμετρο 950 μέτρων ο δήμος Ορέστιδος Καστοριάς και η τοπική κοινότητα Βράχου, προχώρησαν στην απόφαση να αρχίσουν την κατασκευή ενός φράγματος για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετώπιζαν με τη διαχείριση του νερού.

Η τεχνητή λίμνη Βράχου είναι μια από τις νεότερες τεχνητές λίμνες της χώρας και βρίσκεται 24 χιλιόμετρα νοτιότερα του Άργους Ορεστικού Καστοριάς, στο βουνό Όντρια της οροσειράς του Βόιου, σε ένα εντυπωσιακό τοπίο που ήδη επισκέπτονται δεκάδες περιπατητές και λάτρεις της φύσης από όλη την Ελλάδα. 2 ,Η χωρητικότητα του φράγματος είναι εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού θα εξυπηρετεί 6.500 ,στρέμματα Σημειώνεται ακόμη ότι έχει κατασκευαστεί ειδικό κτίριο στο οποίο ”φιλτράρεται το νερό απ τα φερτά υλικά και δίνει τη δυνατότητα με μια περαιτέρω .επεξεργασία το νερό να μετατραπεί ακόμα και σε πόσιμο.

(. ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΜΑΡΙΟΥ ΘΩΜΑ ΧΑΤΖΗ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ ΤΑΞΗ Ε΄ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ: ΚΑΣΑΠΙΔΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016)
Βράχος Δήμου Άργους Ορεστικού 

Ο Βράχος, ένας από τους ορεινότερους οικισμούς του Νομού Καστοριάς, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.080 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βόιο (“Μικρά Όντρια”) και αποτελεί έναν μοναδικό τόπο αναψυχής που συνδυάζει καθαρό αέρα, μαγευτική φύση και ησυχία. Μέχρι το 1926, το χωριό ονομαζόταν Σκούμτσικο εκ του τούρκικου σκεμπ (=βράχος).

     Υπάγεται στο Δήμο Αργους Ορεστικού και ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, είναι 67 κάτοικοι.
Πρόσφατα (2010) ολοκληρώθηκε η δημιουργία μιας τεχνητής λίμνης σε κοντινή απόσταση 1000 μ. από το χωριό,με αρχικό στόχο την επίλυση τον προβλημάτων άρδευσης (Φράγμα Βράχου). Από το 2011 μέχρι σήμερα διοργανώνονται σε ετήσια βάση αγώνες κολύμβησης, ποδηλατοδρομίες και πεζοπορίες στα βουνά των Οντρίων με στόχο αφενός την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και αφετέρου την προώθηση του αθλητισμού. 

Το παλιό μονοθέσιο Σχολείο του χωριού, χώρος εκδηλώσεων και συνεστίασης των κατοίκων, λειτουργεί επίσης ως λαογραφικό μουσείο ανοιχτό στο κοινό κάθε Παρασκευή & Σάββατο, κατά την περίοδο Απριλίου – Νοεμβρίου.   Στο Σχολείο εκτίθενται, μεταξύ άλλων, παραδοσιακές φορεσιές, λαογραφικά αντικείμενα – χρηστικά ή μη – της καθημερινής ζωής και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων του χωριού μας. ( https://vrachosvillage.wixsite.com)

Τα Μικρά Όντρια 

Τα Μεγάλα και Μικρά Όντρια είναι τμήματα του όρους Βοΐου. Βρίσκονται στις βόρειες απολήξεις του, ΒΒΑ της κορυφής “Παλιοκριμίνι”. Στο κέντρο τους είναι τα σύνορα των νομών Κοζάνης και Καστοριάς.
Η ιδιομορφία τους είναι ότι αποτελούνται από οροπέδια που τυλίγονται από κάθετα πέτρινα «ζωνάρια», αφήνοντας λίγες μόνο «πόρτες» για να φτάσει κάποιος σε αυτά. Τα δυο οροπέδια δεν είναι επίπεδα αλλά κεκλιμένα, από Ανατολικά ξεκινούν από τα 1300 Μ και ανηφορίζουν Δυτικά με κορυφές 1589μ και 1530μ.Το ιδιαίτερο ανάγλυφο, οι πολλές δολίνες, τα σπήλαια και σπήλαιοβάραθρα, οι υπόγειοι ποταμοί, που είναι ανεξερεύνητα, κερδίζουν το ενδιαφέρον σπηλαιολόγων και άλλων ερευνητών, αναρριχητών και πεζοπόρων. Γύρο τους είναι σπαρμένα τα Καστανοχώρια, χωριά του Βοΐου που ανήκουν στον νομό Κοζάνης. Η πρόσβαση στα οροπέδια μπορεί να γίνει από τα χωριά, Ζώνη, Δραγασιά, και Βράχος.

Η προτεινόμενη διαδρομή είναι μια απλή κυκλική πεζοπορική διαδρομή στα Μικρά Όντρια. Ξεκινά από το χωριό Βράχος 1065Μ και μέσω «Σκάλας» ανεβαίνει στο οροπέδιο των Μικρών Όνριων, αφού περάσει από αξιοθέατα σημεία του λεκανοπεδίου, και την κορυφή των Μικρών Όντριων, επιστρέφει από την θέση «Ούσι» στο χωριό Βράχος. 

Στο οροπέδιο των Μικρών Όντριων, εκτός από το σπάνιο ανάγλυφο με τις πολλές δολίνες, τα υπόγεια σπήλαια, και το δάσος, υπάρχουν ως αξιοθέατα. Η «Πέτρα» που αιωρείται σφηνωμένη ανάμεσα σε δυο μεγάλους βράχους. Τα «Παραθύρια», τρύπες ανάμεσα στα βράχια που βλέπουν τα χωριά Λάγκα και Βράχος. Το «Μπαλκόνι» βράχινο πατάρι με θέα τον κάμπο και τα χωριά. ( http://www.hellaspath.gr)
Η Λάγκα

Ορεινό χωριό σε υψόμετρο 1040μ. χτισμένο στις παρυφές των Οντρίων και του Γράμμου απέναντη από τον Βράχο . Πυκνά δάση με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν έναν πλούσιο βιότοπο και δημιουργούν ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο όλο τον  χρόνο, και ιδιαίτερα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Πέτρινα σπίτια που δένουν με την φύση και νερά που τρέχουν σαν ασημένιες φλέβες στις πλαγιές των βουνών, δίνουν μια ιδιαίτερη πινελιά στο τοπίο. 

Προετοιμάσου να  εξερευνήσεις την περιοχή με τα πόδια, με ποδήλατο ή με τζιπ. Καφέ στο καφενείο του χωριού και… ξεκινάμε. Αν θες να πάρεις τον δρόμο της φύσης, ετοίμασε το σακίδιό σου και τον εξοπλισμό σου. Σίγουρα η φωτογραφική  μηχανή θα σου χρειαστεί. Πολλές και πανέμορφες είναι οι διαδρομές που μπορεί να κάνει κάποιος. Από τον Άγιο Κωνσταντίνο, στο Κρυονέρι, στα Όντρια, στα Γούπατα, στα χωριά του Βοΐου, στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. 

Αν πάλι προτιμάς τα extreme sports, πολλές από τις κορυφές των Οντρίων χρησιμοποιούνται ως θέσεις αναρρίχησης από ορειβατικούς συλλόγους. Μετά την εξερεύνησή σου, φαγητό με ντόπιες συνταγές στην ταβέρνα του χωριού. Καθόλη τη διάρκεια του έτους διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με σημαντικότερες τη   Γουρουνοχαρά τον Δεκέμβριο, τα γλέντια με παραδοσιακή μουσική στις 21 Μαΐου και το τελευταίο  σαββατοκύριακο του Ιουλίου, και την γιορτή Παραδοσιακής Πίτας.